Novella Petrescu a făcut o expoziţie cu fotografiile colegilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
No title
No title

Geamy, cum o cunosc prietenii, crede că tot ce ne înconjoară e frumos, dacă ştii cum să priveşti.

Novella s-a născut în Torino, Italia, acum aproape 17 ani. “Numele meu înseamnă «noutate», iar în Biblie, semnifică vestea pe care a primit-o Fecioara Maria că-l va naşte pe Iisus”, explică adolescenta. A stat în Italia numai şase luni, după care a fost adusă la Târgovişte, unde locuieşte cu familia ei. A fost întotdeauna atrasă de artă, fiind o fire sensibilă. Este elevă la clasa de Arte Plastice, din cadrul Liceului de Arte “Bălaşa Doamna” şi urmează cursuri de pictură la clasa lui Mihai Şerbănescu, la Şcoala de Arte. Dar fotografia este marea ei pasiune, căreia i s-a dedicat în ultimii patru ani. „Când eram mică, îmi plăcea să iau aparatul de fotografiat al mamei şi să fac poze. Dar de la 13 ani am acordat mai multă atenţie acestei pasiuni. Am început cu un aparat simplu. O prietenă foarte bună m-a rugat să-i fac poze. Am luat câteva haine cu noi şi am mers în Casa Dâmboviţeană, clădirea arsă, pentru o şedinţă foto. Fotografiile au ieşit bine. Nici nu mă aşteptam. Era un aparat digital normal, iar prietena mea a câştigat un concurs, ca model, cu pozele făcute de mine”, spune cu mândrie Novella. Acum foloseşte o camera foto performantă, cu care se mândreşte nu atât pentru calităţile ei, cât pentru valoarea ei sentimentală. „Am un Nikon D 90. L-am primit cadou de Crăciun de la părinţii mei şi asta face să fie foarte important pentru mine”, spune tânăra.

Prima expoziţie, la şcoală
Fotografia îi ocupă cea mai mare parte a timpului liber. Cel mai mult îi place să fotografieze animalele şi natura, iar locul preferat pentru a face poze este Parcul Chindia. „Îmi place să fotografiez aspecte din natură. Am fost în multe oraşe din ţară, care mai de care mai interesante. În Târgovişte îmi place să fac fotografii în Parcul Chindia. Cred că e nevoie de mai multă curăţenie şi mai multă civilizaţie în oraşul noastru, dar dacă vrei să vezi frumosul, îl găseşti oriunde”, este de părere adolescenta.
Recent a organizat prima ei expoziţie. „Fac fotografii din plăcere. Nu m-am gândit să expun, pentru că nu eram atât de sigură ce părere au ceilalţi. Eu sunt mulţumită de ce fac, dar nu toţi oamenii ştiu să aprecieze arta. Însă, am expus la liceu de curând o serie de fotografii. Doamna directoare a fost încântată şi eu mândră de rezultat . Între ele sunt portrete ale colegilor, care s-au bucurat când le-au văzut”, povesteşte Novella.

“Nu sunt emo”

Novella are mare grijă de felul în care arată, chiar dacă lumea interpretează greşit stilul ei de a se aranja. “Nu suport oamenii care strigă după mine pe stradă «Emo, emo». Nu am fost niciodată adeptă a acestui stil de viaţă. Dar vreau să am un look mai altfel decât restul lumii. Artiştii sunt mai ciudaţi”, explică adolescenta căreia îi place să şi picteze. „Fac pictură abstractă sau peisaje.  Şi îmi place să folosesc culori”, spune Novella, care moşteneşte acest talent de la mama ei, cu care are o relaţie deosebită. „Mama mi-e prietenă în primul rând, apoi mamă, soră şi tot ce am nevoie. Aş vrea să ştie că îi mulţumesc din suflet pentru sprijinul pe care mi-l dă. Este cea mai bună prietenă a mea şi mă susţine în tot ceea ce fac. Sunt mândră de ea”, mărturiseşte tânăra.


Întrebări şi răspunsuri:

Dacă ar trebui să alegi între fotografie şi pictură, ce ai alege?

„Fotografia mă reprezintă. Sunt mai liberă în fotografie, pentru că atunci când ies la fotografiat pot alege orice să surprind în imagine. Şi eu încerc să scot partea bună din orice. Totul în jur este frumos, dacă ştii cum să te uiţi. În pictură, însă, liberatatea ţine de imaginaţie şi de cât de priceput eşti.”

Ce-ţi doreşti pentru viitorul apropiat?

„Cel mai mult îmi doresc să ajung la mare, cu prietenii. Am fost şi anul trecut şi a fost foarte distractiv. Şi mai vreau să ajung să expun fotografii la Târgu Mureş, care este un centru puternic din punct de vedere artistic.”

Ce-i place?
„Îmi place să-mi trăiesc viaţa la maxim, pentru că ştiu să respect limitele. Îmi place să fiu lăsată să visez, să fiu în lumea mea. Îmi place punctualitatea. Îmi place să am grijă de cum arăt. Îmi place foarte mult fisticul.”

Ce nu-i place?
„Nu-mi plac persoanele care vordesc despre mine fără să mă cunoască. Asta urăsc cel mai mult. Mi-mi place să mi se spună ce să fac şi nu-mi place să las o părere greşită despre mine. Mă deranjează minciuna.”

Profil:

Născută: 17 aprilie 1993, la Torino, Italia
Domiciliu: Târgovişte, România
Studii: clasa a X-a, Liceul de Arte „Bălaşa Doamna”
Familie: are un frate de 18 ani

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite