Târgovişte: Niciun director de şcoală nu a depus declaraţia de avere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorii de şcoli şi de licee nu s-au grăbit să depună declaraţiile de avere, conform legii, pentru că nu le-au fost cerute până acum. Inspectoratul Şcolar confirmă informaţia şi spune că va strânge documentele în două săptămâni. Termenul legal de depunere a expirat  ieri.

Inspectorii, directorii de şcoli şi licee din judeţul Dâmboviţa nu au depus declaraţiile de avere. Aceştia spun că nu au fost anunţaţi că trebuie să facă aceste formalităţi şi nici nu cred în necesitatea acestui demers, în contextul în care salariile nu sunt foarte mari.

Va strânge declaraţiile în două săptămâni

Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa confirmă că directorii nu au fost înştiinţaţi şi spune că va face acest lucru în perioada următoare.

„Juristul inspectoratului ar fi trebuit să-i înştiinţeze. Chiar dacă directorii ar fi trebuit să ştie legea, aceştia au totuşi circumstanţe că nu li s-au cerut niciodată declaraţiile. Nu mă declar vinovat pentru că am fost recent numit în funcţie, dar voi rezolva situaţia în două săptămâni”, a declarat Gheorghe Dondorici, inspector general adjunct la Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa.

Singurele declaraţii făcute sunt cele ale inspectorului general şi inspectorilor generali adjuncţi, dar încă nu au fost depuse pentru că au fost învestiţi în funcţii în urmă cu trei săptămâni, iar legea le dă termen o lună. Declaraţiile vor fi trimise la Agenţia Naţională de Integritate care le va publica pe internet.

 „Nu a existat niciun interes prea mare până acum, pentru că salariile nu sunt prea mari. Un director de şcoală poate câştiga maxim 3000 de lei, dar nu cred că sunt decât 2-3 cazuri în judeţ la instituţii mari cu cantină, cu internat”, a adăugat Gheorghe Dondorici.

Nu le-a cerut nimeni declaraţiile


Directorii de şcoli şi licee spun că nu au depus declaraţiile pentru că nu li s-au cerut până acum. În plus, nu văd necesitatea acestui gest.

„Nouă nu ne-a cerut nimeni să depunem declaraţiile. Nu la noi ar trebui căutate averile. Avem şi noi câte o casă şi o maşină”, a declarat Gabriela Istrate, director la Liceul de Arte „Bălaşa Doamna”.

Şi Colegiul Naţional Economic „Ion Ghica” susţine că nu au fost cerute declaraţii până acum. Directorul instituţiei, Suzana Ilie, care ocupă un post de conducere încă din 1990, spune că nu au fost anunţaţi că trebuie să depună declaraţiile de avere.

„Ar fi trebuit să ne anunţe cineva. Dar la salariile pe care le avem ce declaraţie să faci!? Abia ajunge de mâncare şi să plăteşti facturile”, a menţionat Suzana Ilie.

Obligativitatea declarării bunurilor şi veniturilor a fost introdusă prin Legea 144/2007 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Printre persoanele pe care legea le obligă să îşi depună declaraţiile de avere şi de interese se află directorii şi directorii adjuncţi ai tuturor unităţilor de învăţământ.



Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite