Nepăsare: „Casa Dâmboviţeană”, lux şi decădere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cândva, imobilul a adăpostit cel mai cochet restaurant din Târgovişte. Locatarii blocului din apropiere nu mai pot trăi din cauza mizeriei şi a mirosurilor insuportabile care răzbat dinspre fostul local.

Clădirea, aflată pe lista monumentelor de patrimoniu, a aparţinut familiei Câmpeanu. După naţionalizarea din 1947, a fost rând pe rând sediu al Comitetului de partid, locuinţe şi apoi restaurant, sub titulatura „Casa Dâmboviţeană”. Unul de fală pentru municipiul Târgovişte. Frecventat de cei dornici de ambient plăcut şi muzică bună şi specialităţi culinare unice. După 1995, localul a intrat în declin. Pe întregul complex, alcătuit din grădină de vară, cramă, restaurant şi birouri, s-a pus lacăt.

Familia Câmpeanu revendică imobilul
Lăsată fără pază, „Casa Dâmboviţeană” a fost devastată de hoţi şi aurolacii care şi-au găsit adăpost aici. Nimeni nu s-a mai interesat de mobilier, de lampadare şi alte obiecte rare care puteau fi valorificate şi eventual donate unui muzeu. Acum 3 ani, ca din senin, s-a pornit un incendiu devastator care a distrus aproape tot ce se mai găsea în interior. Aşa a început o serie nouă din filmul nepăsării.

image

O ruină înnegrită de fum oferea târgovişteanului şi turiştilor care vizitau obiectivele istorice din zonă  o imagine dezolantă. Societatea Romarta, în patrimoniul căreia se găseşte clădirea, se judecă cu moştenitorii lui Mihalache Câmpeanu, care revendică imobilul. Procesul a ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Ploieşti. Cei mai supăraţi din cauza stării în care a ajuns fosta „Casă Dâmboviţeană” sunt locatarii blocului din apropiere.

Gunoaie şi mirosuri pestilenţiale
Oamenii trebuie să suporte mirosul de fum şi mizeria care împresoară totul. „A fost cel mai luxos restaurant din Târgovişte. Cine n-a cântat aici. Gică Petrescu, Viorela Filip, Ion Dolănescu şi câţi alţii.  S-au furat lucruri de miliarde şi nimeni nu este în puşcărie. A venit unul şi a luat de sub un balcon o stucatură de sprijin. Au venit ţiganii şi au spart lustrele, ca să ia metalul”, spune Paraschiva Mihai. Locatarii blocului 48 au făcut în nenumărate rânduri solicitări către Primăria Târgovişte şi către Direcţia de Sănătate Publică, pentru a se implica în rezolvarea situaţiei. Nu au primit niciun răspuns. Doar Poliţia a făcut câteva descinderi pentru a-i alunga pe hoţi şi pe aurolaci. „I-am trimis primarului Boriga cinci scrisori, ca să acopere faţada. Nu a făcut nimic până n-a venit Băsescu în vizită la Târgovişte. Atunci, într-o noapte s-a badijonat clădirea”, afirmă Paraschiva Mihai.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite