Neogreaca o apropie de bunicul pe care nu l-a cunoscut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Teodora Ungureanu
Maria Teodora Ungureanu

Maria Teodora Ungureanu este în clasa a opta, excelează la toate materiile şi are multe premii naţionale cu care se poate lăuda. De aproape doi ani a început să studieze şi limba neogreacă pe care vrea s-o aprofundeze, deoarece spune că o apropie de rădăcini.

„Încerc să mă autodepăşesc şi să învăţ mai mult”, spune Maria Teodora Ungureanu, elevă de nota 10 pe linie, la Şcoala „Coresi”, una dintre cele mai bune instituţii de învăţământ din Târgovişte. Ea excelează la învăţătură, are rezultate bune la concursuri şi preocupări extraşcolare cărora se dedică serios. „Îmi fac timp pentru lucrurile care îmi plac. Încerc să devin o persoană optimistă. Cred că sunt prea realistă pentru lumea noastră”, se caracterizează fata de 14 ani din Târgovişte.

Se pregăteşte de olimpiadă

Adolescenta este pasionată de limbile străine. Cel mai bine stăpâneşte engleza, trecând anul acesta de faza judeţeană a unui concurs de public speaking. Limba franceză nu a aprofundat-o atât de mult, dar are o pasiune pentru neogreacă, pe care o studiază de doi ani de zile în cadrul comunităţii elene din Târgovişte. „Pasiunea mea pentru neogreacă a început pentru că bunicul meu era din Grecia. N-am apucat să-l cunosc, dar îmi doresc să învăţ limba, pentru că astfel mă simt mai aproape de rădăcinile mele”, mărturiseşte Maria Teodora. Ea participă pe 25 februarie la faza judeţeană a Olimpiadei de Limba Neogreacă. În anii anteriori a ajuns la faza naţională şi speră să înveţe cât mai bine această limbă, pentru a putea vorbi fluent. „Am fost în Grecia şi m-am descurcat să comunic, deşi limba vorbită este altfel”, spune eleva.

Matematica – o altă pasiune

Ea se descurcă şi cu limba română, având talent la poezie. A participat la concursul „Tinere Condee” şi a obţinut premul I la un concurs naţional de pasteluri, organizat la Iaşi. De la litere la matematică nu e decât un pas. Maria Teodora o demonstrează, având rezultate bune la concursurile judeţene de matematică, chiar şi la olimpiadă, anul trecut obţinând locul trei la faza judeţeană. Are un foarte mare respect pentru profesoara de matematică şi diriginta sa, Nicoleta Cătărea. „Am ceva emoţii la examenul de evaluare la matematică, pentru că nu vreau s-o dezamăgesc pe doamna dirigintă”, mărturiseşte Maria Teodora.

Visul ei e să devină actriţă, dar va urma totuşi medicina

Lecţiile şi studiul suplimentar îi mai lasă timp şi pentru alte preocupări. Una dintre ele este teatrul. „Pasiunea pentru teatru o am încă de la grădiniţă şi am urmat nişte cursuri în acest sens. Anul trecut am reprezentat şcoala la un concurs de fabule. E visul meu să ajung actriţă, dar părinţii mă vor doctor”, spune fata. Cum declară că îi place să-i ajute pe ceilalţi, se gândeşte serios la această profesie, dar încă nu ştie ce să aleagă pentru liceu: bio-chimie sau biling limba engleză. Ştie însă că i-ar plăcea să studieze la facultate în străinătate, în Anglia sau chiar în Grecia.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite