Negociere. Furnizarea agentului termic, în coadă de peşte la Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de familii riscă să dârdie de frig în apartamente dacă nu-și achită facturile
Sute de familii riscă să dârdie de frig în apartamente dacă nu-și achită facturile

Distrigaz ţine închis robinetul către Termica din cauza unei datorii de 10 milioane de lei. Doar 6000 de apartamente au rămas branşate la sistemul centralizat de încălzire, după ce încă 1000 de proprietari au renunţat la serviciile Termica SA

Temperaturile au scăzut considerabil în ultimele zile. Târgoviştenii posesori de centrale termice de apartament le-au pus deja în funcţiune. Ceilalţi îşi fac griji. „Până la această dată, nu s-au făcut nici reviziile. Sper să nu păţim ca în toamna trecută, când furnizarea de agent termic a început abia pe la jumătatea lunii noiembrie. Afară, temperaturile ajunseseră până spre zero grade, iar noi nu aveam căldură”, spune un locatar din Micro V. Temerile oamenilor sunt întemeiate. Termica are datorii către Distrigaz de aproximativ 10 milioane de lei, din care două milioane de lei reprezintă penalităţi, ceea ce înseamnă că robinetul este momentan închis. Se aşteaptă rezultatul negocierilor dintre conducerea Primăriei Târgovişte şi reprezentanţii Distrigaz. 

Facturile la încălzire s-ar putea dubla

În această vară, 1000 de târgovişteni s-au debranşat de la reţeaua de termoficare a oraşului, preferând să-şi monteze centrale proprii de apartament, convertoare sau, pur şi simplu, să folosească pentru încălzire caloriferele electrice. Sunt destui cei care au hotărât să-şi încuie locuinţele de la bloc şi să se mute la ţară. „Din pensia pe care o am, de 500 de lei pe lună, nu pot să plătesc şi căldură, să îmi cumpăr şi medicamente, mâncare. Am o soră la ţară, la Gura Şuţii, şi pe perioada iernii o să stau la ea”, spune Vasilica Matei.

Au mai rămas să fie încălzite în sistem centralizat 6000 de apartamente, cărora li se adaugă şcolile, grădiniţele, spitalele şi celelalte clădiri administrative. Deocamdată, autorităţile locale nu au stabilit dacă preţul gigacaloriei va rămâne 208,4 lei sau se va dubla.

Bugetul local nu mai poate subvenţiona preţul gigacaloriei

Primarul Gabriel Boriga a făcut cunoscut faptul că bugetul local nu poate suporta subvenţia de 50%, ceea ce ar însemna ca gigacaloria să fie plătită cu 416,8 lei. „O să informez Consiliul Local, care trebuie să hotărască dacă luăm bani de la investiţii pentru a subvenţiona preţul gigacaloriei. Eu, unul, nu sunt adeptul să renunţăm la investiţii. În acest fel, oraşul nu se va mai putea dezvolta”, afirmă Gabriel Boriga.

Dacă aleşii vor decide să nu mai subvenţioneze preţul agentului termic, facturile la întreţinere ale târgoviştenilor rămaşi cuplaţi la Termica se vor dubla în această iarnă. Vor mai primi ajutor din partea statului, doar cei ale căror venituri se situează sub 600 de lei/membru de familie. Cu condiţia să nu deţină în proprietate maşină cu capacitate cilindrică peste 1600 cmc şi nici un al doilea imobil.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite