Târgovişte: Naşterile uşoare, pe cale de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gravidele, traumatizate din cauza lipsei unui medicament din anii ’60, în prezent de neînlocuit. Oxitocinul, medicamentul esenţial pentru o naştere fără complicaţii, nu mai poate fi găsit în farmacii sau pe stocul unicului producător.

Femeile care urmează să devină mame caută cu disperare medicamentul Oxitocin. Este şi cazul unei târgoviştence în vârstă de 29 de ani, care urmează să nască peste trei săptămâni. Femeia ştia de multă vreme că va avea nevoie de Oxitocin, aşa că a încercat să cumpere medicamentul din farmacii. „Mi-a spus o prietenă care a născut luna trecută că am nevoie de mai multe fiole cu Oxitocin, ca să nu păţesc ceva la naştere. Am căutat în toate farmaciile, am ajuns şi la Bucureşti, şi la Braşov, însă degeaba, nu se mai găseşte pe nicăieri, am căutat chiar şi la femei care au născut deja”, spune Sofia.

Acum femeia aşteaptă să nască şi speră că medicii vor găsi o soluţie ca naşterea să aibă loc fără complicaţii.
Pentru că stocul de la Spitalul de Urgenţă Târgovişte, singurul disponibil, este aproape epuizat, medicii spun că încearcă să procure medicamentul de la alte maternităţi sau spitale din ţară, care nu se confruntă cu o asemenea problemă.

Oxitocinul uşurează naşterea

Până la inventarea lui, în anii ’60, multe femei mureau din cauza complicaţiilor la naştere. „Este un medicament care asigură contracţia uterină în timpul travaliului şi opreşte hemoragia după naştere. În lipsa lui, sângerarea se poate opri numai prin manevre chirurgicale, acestea fiind traumatizante. Fără Oxitocin există pericolul decesului”, susţine Elena Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte.

10 lei pentru evitarea complicaţiilor

Cu toate că este vital, spun medicii, Oxitocinul nu este deloc scump şi nu necesită un efort financiar mare din partea gravidelor. „O fiolă de Oxitocin costă aproximativ 1 leu. În mod normal, se utilizează 2-4 fiole, dar se pot utiliza şi până la 10 fiole pentru o naştere. Problema adevărată este faptul că nu există niciun înlocuitor al acestui medicament”, a subliniat  Elena Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte.

Medicamentul lipseşte din stocuri

Specialiştii afirmă că nu îşi explică lipsa acestui medicament pe piaţă, deoarece spitalul are contract semnat pentru furnizarea produsului: „Nu cunoaştem cauzele pentru care nu a mai fost fabricat. Noi am făcut o comandă, însă nu a putut fi onorată de firma cu care spitalul nostru are încheiat contract de furnizare şi nu ni s-a spus data de la care poate fi disponibil”, a declarat Elena Ionescu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite