Târgovişte: Spune NU drogurilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, este marcată Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri. Aproape 100 de consumatori de droguri au cerut, în ultimii doi ani, ajutorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dâmboviţa.

Numărul consumatorilor de droguri care apelează la ajutor specializat creşte de la an la an. Dacă în urmă cu doi erau 16 consumatori declaraţi, numărul acestora s-a dublat anul trecut, iar anul acesta, doar în primele şase luni, au recunoscut că sunt dependenţi 12 consumatori.

Alţi 31 beneficiază, în prezent, de tratament de specialitate, la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dâmboviţa. Aceştia primesc tratament de specialitate, care presupune şi consiliere psihologică sau socială.

12 cazuri noi de la începutul anului

De la începutul acestui an, 12 persoane cu astfel de probleme au cerut ajutorul specialiştilor de la acest centru. Doar patru dintre aceştia sunt din municipiul Târgovişte şi unul din altă localitate.

Coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dâmboviţa, Nicoleta Bobe, a declarat pentru “Adevărul de Seară’ că, de regulă, cei mai mulţi bolnavi nu sunt din judeţul Dâmboviţa.

Aceştia provin din rândul deţinuţilor de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Mărgineni din judeţul Dâmboviţa, unde sunt persoane private de libertate din toată ţara sau de la Centrul de Reeducare Minori din oraşul dâmboviţean Găeşti, unde, de asemenea, vin copii din toate colţurile ţării.

Consumatorii de droguri pot veni şi din rândul persoanelor aflate în arestul Inspectortaului de Poliţie Dâmboviţa sau de la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa.

100 de consumatori înregistraţi din 2007

La Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dâmboviţa s-au adresat, în ultimii doi ani, aproape 100 de consumatori de droguri. Astfel, în 2007 au fost înregistraţi 16 bolnavi, dintre care doar unul este din Târgovite, în 2008 au fost 33 de consumatori, dintre care cinci din Târgovişte.

În primele cinci luni ale acestui an, cinci consumatori din Târgovişte au cerut sprijin pentru a scăpa de dependenţa de droguri.

“Ajunsesem o legumă. Ţin minte că, într-o zi, când eram sub influenţa drogurilor, am avut senzaţia că cineva mă urmăreşte. Am alergat kilometri întregi cu spaima în suflet. Am hotărât să fac în aşa fel încât să renunţ la droguri”, a povestit pentru “Adevărul de Seară” un consummator care a renunţat la droguri acum şase ani.

Tinerii din Dâmboviţa preferă canabisul

Nicolaeta Bobe a precizat că substanţele cele mai utilizate de consumatorii care au accesat serviciile centrului din judeţul Dâmboviţa sunt în general canabisul, în cazul consumatorilor care provin din judeţ, iar heroina este de regulă consumată de persoane care provin din municipiul Bucureşti.

De asemenea, sunt consumatori care asociază medicamente sau droguri sintetice, plante cu efect halucinogen cu alcool sau inhalante precum Aurolac sau Prenandez.

Coordonatorul centrului spune că, în judeţul Dâmboviţa, nu există un centru de dezintoxicare. Bolnavii care necesită un astfel de tratament sunt trimişi, în general, în Bucureşti, pentru a beneficia de tratament adecvat.

Nu doar tinerii consumă droguri

Potrivit specialiştilor, dependenţa de droguri poate apărea la orice vârstă, dar ea este răspândită cel mai mult în rândul tinerilor. Dependenţa apare la persoanele de orice vârstă sau etnie, din familii foarte unite sau destrămate, din medii înate ale societăţii.

Nicoleta Bobe avertizează că, în ultimii ani, consumul de droguri este considerat o boală şi că nu va exista niciodată o vindecare completă, întrucât, la nivel mental, oricând poate apărea tentaţia de a reveni la consumul de droguri.

Astăzi este Ziua Antidrog

Începând cu anul 1988, comunitatea internaţională celebrează în fiecare an, la data de 26 iunie,  Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri.

Sloganul campaniei antidrog lansat, în urmă cu doi ani, este „Drogurile îţi controlează viaţa? În viaţa ta, în comunitatea ta nu este loc pentru droguri!”.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite