Muzeul Tiparului, retrocedat după 50 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgoviştea a rămas fără unul dintre simbolurile sale. Clădirea care adăposteşte Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti va fi predată foştilor proprietari, care au câştigat imobilul în instanţă, imediat ce aceştia vor definitiva cadastrul.

Depozitele existente la etajul clădirii, aproximativ 11600 de piese, au fost transferate deja la Muzeul de Istorie, unde s-au creat spaţii pentru a fi expuse. Momentan, colecţia de bază nu a fost dezafectată. Aceasta va fi mutată în Casa Aramă, situată în apropierea Turnului Chindiei. „Vom aduce aici şi o tiparniţă datată la începutul secolului XX (1906-1911), funcţională, care va fi montată în spaţiul de lucru cu copiii. În Europa, mai există o singură tiparniţă de acest gen, în cadrul Muzeului Imprimeriei din Nantes”, spune Ovidiu Cârstina, directorul Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească.

Imobilul fusese luat de stat în contul unor impozite neplătite


Clădirea situată pe strada Justiţiei la nr. 7 a trecut în proprietatea statului în anul 1952, urmare unei hotărâri judecătoreşti prin care s-a încuviinţat vânzarea către organele secţiei financiare a oraşului Târgovişte, pentru acoperirea sumei de 1338,45 lei, datorată de către proprietar statului, drept impozit. Din anul 1967, imobilul adăposteşte Muzeul Tiparului. După apariţia Legii 10/2001, moştenitorii foştilor proprietari au notificat Consiliul Judeţean, solicitând restituirea în natură. Cererea a ajuns pe masa judecătorilor. După parcurgerea tuturor paşilor în justiţie, clădirea a fost retrocedată. S-a considerat că a fost preluată abuziv în anul 1952 şi trebuie restituită foştilor proprietari.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite