Moda sporurilor cuprinde administraţiile din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prefectura Dâmboviţa vrea să blocheze sporurile
Prefectura Dâmboviţa vrea să blocheze sporurile

Tot mai mulţi primari au dispus să se plătească bani frumoşi către subordonaţii implicaţi în proiectele europene. Prefectura vrea să pună punct acordării de stimulente salariale, atacând în instanţă toate deciziile prin care au fost favorizaţi funcţionarii care lucrează cu fonduri comunitare.

Acordarea de sporuri salariale funcţionarilor care gestionează fonduri comunitare a devenit o practică în primăriile din judeţ după ce lefurile funcţionarilor au fost drămuite cu 25%. Instituţia Prefectului Dâmboviţa a atacat toate dispoziţiile, pe motiv de nelegalitate. Este vorba despre deciziile primarilor de la Târgovişte, Fieni, Malu cu Flori. Controlul de legalitate continuă şi la nivelul celorlalte administraţii publice locale.

Susţin juriştii Prefecturii că nu orice funcţionar dintr-o primărie poate beneficia de prevederile Legii 339/2007. Este obligatoriu ca la nivelul fiecărei administraţii locale să se constituie structuri specializate care să fie încadrate cu personal pregătit în managementul de proiect cu finanţare internaţională. Doar acestor specialişti li s-ar putea plăti sporuri de până la 75% din salariul de bază.

Rezolvarea este aşteptată de la tribunal

În lipsa unei hotărâri de guvern care să stabilească criteriile ce trebuie îndeplinite pentru a beneficia de prevederile Legii 339/2007, privind promovarea aplicării strategiilor de management de proiect la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale judeţene şi locale, primarii au dispus după cum au considerat de cuviinţă.

„Acest spor mi se pare şi corect, şi legal, atâta timp cât există diferenţe între responsabilităţile unor funcţionari simpli şi cei care se ocupă de gestionarea fondurilor europene. Nu am cunoştinţă că Prefectura ne-a atacat deciziile, însă nu intenţionez să renunţ la acest spor pe care-l plătim funcţionarilor implicaţi în proiectele europene. Vom lăsa instanţa judecătorească să decidă în legătură cu legalitatea acestor sporuri”, afirmă Adriean Budoiu, primarul oraşului Fieni.

Ilie Dinu, edilul de la Titu, oraş în care se implementează numeroase proiecte cu finanţare comunitară, spune că doar un singur angajat primeşte stimulente. Este vorba despre şeful Biroului Programe Europene. „Celorlalţi nu le-am acordat sporuri fiindcă nu ştiu exact dacă este legal. Nu vreau să-i pun pe oameni să dea banii înapoi”, susţine Ilie Dinu.

La Moreni, municipiul care a dat tonul în judeţ la sporuri europene, controlul efectuat de organele financiare ale statului, spune viceprimarul Constantin Dinu, nu a evidenţiat nicio neregulă, aşa că se merge mai departe cu stimulentele.

Primăria Târgovişte conduce în totul stimulentelor

Primarul Gabriel Boriga a... sporit salariile pentru 34 de funcţionari publici, viceprimari, city managerul oraşului şi secretarul Consiliului Local. Mulţi dintre aceştia ar fi trebuit să primească câte un stimulent financiar situat între 25 şi 50% din salariul de bază pentru fiecare proiect european la care lucrează. Urmare intervenţiei Prefecturii Dâmboviţa, edilul a dispus să-i scoată din ecuaţie pe viceprimari, city manager şi secretar.

Citeşte şi:

Revoltător! 86 de sporuri ilegale la Primăria Târgovişte

Lista norocoşilor din Primăria Târgovişte care primesc stimulente datorită proiectelor europene

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite