Mirel Pietreanu - şeful sportiv de la pompieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
lt. col. Mirel Pietreanu
lt. col. Mirel Pietreanu

Primul om în Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa poate fi întâlnit oricând la o partidă de tenis de masă sau de fotbal.

Locotenent-colonelul Mirel Pietreanu mărturiseşte că pasiunea sa pentru sport este alimentată şi de natura profesiei sale, care îi solicită să fie întotdeauna într-o condiţie fizică foarte bună. „Desfăşor această activitate de câte ori am prilejul şi îndeosebi cu ocazia orelor prevăzute în programul de pregătire a personalului pentru activităţi sportive. Îl practic şi cu băiatul meu. Avem ustensilele necesare, rachete, palete, mingi. Pentru mişcare efectivă aloc cel puţin patru ore săptămânal. Tenis de câmp joc în oraşul de  domiciliu, Titu, împreună cu prieteni sau colegii de la pompieri şi poliţie. Mergem pe stadion sau în sălile de sport din Titu. Mişcarea este importantă mai ales pentru menţinerea unui tonus fizic necesar unui pompier, care îl poate ajuta la susţinerea unui efort îndelungat pe timpul misiunilor. Toată lumea de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) face mişcare şi toţi sunt evaluaţi după un barem”, spune comandantul de la pompieri, care susţine că oamenii lui  nu sunt sportivi de frica unei verificări.

O admiră pe Sorana Cârstea

Ca orice împătimit al tenisului, Mirel Pietreanu îi admiră pe Roger Federer şi pe Rafael Nadal, dar nu îi uită nici pe românii Andrei Pavel sau Sorana Cârstea. „Vine tare din urmă acum Sorana Cârstea, târgovişteanca noastră care este în top. Cred că sunt mulţi părinţi care vor să-i îndrume pe copii către acest sport, dar condiţiile de la noi nu sunt aşa cum ar trebui să fie, nu te ajută la performanţă. Va mai trece, cu siguranţă, mult timp până vom mai avea un alt Nr. 1 în tenisul mondial. După evoluţiile de până acum, Sorana Cârstea ar avea puterea să ajungă sus de tot”.

Nu visa să ajungă pompier

Mirel Pietreanu s-a hotărât să se angajeze la pompieri la vârsta de 24 de ani, când alţii erau deja ofiţeri. Spune că a făcut acest lucru din plăcere, nu împins de la spate de cineva. „Nu cunoşteam foarte multe despre pompieri, pe atunci. Mi-am ales meseria după discuţii cu prietenii. Ulterior, ce mi-a plăcut cel mai mult la această armă a fost că pompierii îşi desfăşoară activitatea numai în slujba cetăţenilor. Oamenii ştiu cine suntem şi ne ajută, suntem bine primiţi oriunde mergem”, consideră ofiţerul.

Pompierii, pândiţi de pericole

Şeful de la ISU este trist când îşi aminteşte că pompierii au plătit de multe ori cu viaţa din cauza neglijenţei sau a situaţiilor periculoase la care au fost expuşi. Orice ieşire la o alarmă reprezintă un risc. Şeful ISU este de părere că principala cauză care poate genera accident este necunoaşterea sau nedeclararea celor de la faţa locului a substanţelor care se găsesc la locul intervenţiei. “Ne confruntăm cu problema surselor de alimentare cu apă din judeţ. De multe ori am fost acuzaţi că nu ne-am făcut în mod profesionist datoria tocmai din cauza lipsei alimentării cu apă. Am fost nevoiţi să parcurgem uneori kilometri întregi pentru a realimenta cu apă”, adaugă acesta.

Inspectorul-şef de la ISU îşi propune să doteze toate cele 11 subunităţi din judeţ cu câte o ambulanţă de tip SMURD. În prezent, acest serviciu este disponibil doar la Târgovişte şi la Titu.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce îi trebuie unui bărbat să devină pompier?


În primul rând îţi trebuie mult curaj pentru că de multe ori te lupţi de-a dreptul cu moartea. Un pompier dă totul pentru a salva victimele din calea flăcărilor dar şi pentru a salva cât mai multe bunuri materiale.  De asemenea, trebuie să fii bine pregătit fizic. Sunt de multe ori încărcaţi cu zeci de kilograme de materiale: topor, tub de oxigen şi multe altele.

V-a fost vreodată frică la vreo intervenţie?

Da, de ce să mint. Au mai fost situaţii în care am stat mai mult să mă gândesc cum să rezolv o problemă pentru a nu cauza alta. Cea mai dificilă intervenţie pe care am încheiat-o cu succes este cea de la Elsid Titu, acolo unde patru redresoare pline cu tone de ulei încins în urma unui incendiu era gata să sară în aer. Am acţionat cu mult calm şi nu numai că am evitat o explozie de proporţii dar am anihilat flăcările şi într-un timp foarte scurt.

Ce-i place?
Îmi plac lucrurile organizate. Sunt un gospodar desăvârşit, ca să mă laud puţin. Chiar mă ocup de tot ce înseamnă treburi gospodăreşti, atât în casa mea, cât şi la unitate. Dovadă că dintr-un pichet modest, cum era cel de la Titu, am făcut o subunitate de primă mână. Îmi place să las ceva în urma mea.

Ce nu-i place?
Eu am o mare problemă cu bârfa. Nu-mi place când lumea vorbeşte pe la spate, mai ales când vine vorba de munca mea, de cum am ajuns eu la comanda ISU Dâmboviţa. Mi-a fost dat să aud foarte multe lucruri urâte la adresa mea, dar cei din jurul meu cred că mă cunosc foarte bine şi ştiu ce fel de om sunt.

Profil:
Nume: Mirel Pietreanu
Data naşterii: 18 august 1965
Localitate: Titu
Studii: Academia de Poliţie “Al. I. Cuza”, Bucureşti, licenţiat în Drept
Familie: căsătorit, doi copii – Lorena, 9 ani, şi Sorin, 18 ani

 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite