Mii de târgovişteni au intrat în noul an cu datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 400 de târgovişteni au plătit impozite în primele trei ore ale dimineţii
Peste 400 de târgovişteni au plătit impozite în primele trei ore ale dimineţii

30 % dintre contribuabili au ocolit ghişeele Serviciului de Taxe şi Impozite în 2009. Autorităţile spun că rău-platnicii ar putea fi amendaţi sau trimişi în judecată pentru recuperarea prejudiciului datorat statului

Criza financiară a muşcat serios din bugetele târgoviştenilor în anul care tocmai a trecut. Fie că este vorba de impozitul pe clădiri, terenuri sau chiar autoturisme, sute de contribuabili se numără pe listele rău-platnicilor, întocmite de Serviciul de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Târgovişte. “Gradul de colectare a taxelor şi impozitelor pe anul 2009 a fost de 70% pentru persoanele fizice şi 78% pentru persoanele juridice. Cu toate că a fost un an de criză, încasările au fost cu câteva procente mai mari decât în anul 2008”, a declarat pentru “Adevărul de Seară” Iulian Crintescu, Şef Servicii Taxe şi Impozite  din cadrul Primăriei Târgovişte.

 “Când ţi-e foame, taxele nu sunt prioritare”

Chiar dacă sunt conştienţi că legea se aplică şi în cazul lor şi că pot fi aspru pedepsiţi pentru neachitarea obligaţiilor către stat, mulţi dintre cei care sunt trecuţi pe listele datornicilor spun că în vreme de criză, în 2009, taxele obligatorii nu au reprezentat o prioritate pentru ei.

“Am avut şi am de plătit şi la ora actuală circa 1.200 de lei pentru casă şi o fâşie de pământ. Efectiv nu am avut cum să strâng banii să plătesc, dintr-un salar minim pe economie. Am doi copii care merg la şcoală, iar soţia mea e şomeră. Nu puteam să las tot deoparte ca să dau bani la buget. Eu, dacă am nevoie, mie cine-mi dă? Când ţi-e foame, taxele nu sunt prioritare”, a spus un Alin, un târgoviştean trecut pe lista rău-platnicilor.

Sancţionaţi pentru neplată

Autorităţile spun că rău-platnicii la bugetul local al Municipiului Târgovişte care au în posesie bunuri vor fi sancţionaţi pentru neplata datoriilor către stat. După ce vor primi somaţii cu titlu executoriu, la 15 zile de la expirarea termenului de plată, contribuabilii restanţieri vor avea proprire pe venit, spun autorităţile. “Legea spune că, în ultimă instanţă, în cazul în care prejudiciul nu poate fi recuperat de către Primărie, se poate ajunge la executarea silită a bunurilor. Poate fi neplăcut pentru cetăţeni să se ajungă până acolo, pentru că imobilele se pot devaloriza cu mult la licitaţie. În schimb, cei care îşi plătesc dările până la data de 31 martie, sunt scutiţi de 10% din suma datorată”, a mai precizat Iulian Crintescu.


Prostituatele, în Top 3 datornici


Autorităţile spun că cele mai mari sume care deschid lista restanţierilor sunt datorate de către prostituate. Cea care se află în capul listei de rău-platnici are o datorie de 31.000 de lei. Următorii pe listă sunt cei care practică munca la negru, dar reprezentanţii Primăriei spun că nu pot lua nicio măsură în privinţa acestor categorii de contribuabili. “Chiar dacă nu şi-au plătit dările către stat, nu putem să-i tragem la răspundere pe cei care lucrează la negru sau pe cele care se prostituează, deoarece nu au niciun bun trecut pe numele lor”, a adăugat Iulian Crintescu. În ceea ce priveşte persoanele juridice, cea mai mare datorie este de 23 de mii de lei.





Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite