Mihai Zamfira, elevul fascinat de studiul universului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băiatul citeşte pe nerăsuflate cărţi şi tratate de astronomie scrise în limba engleză

Liniştit. De o calmitate rară, spun colegii. Dar, are un motiv pentru care se enervează rapid. Sare ca ars atunci când aude pe cineva că stâlceşte limba română. Îl corectează imediat. Îi reproşează, chiar dacă există riscul să primească o replică violentă. „Niciodată nu mi-a plăcut să aud un om că face cacofonii, pleonasme, că nu ştie să vorbească corect”, ne spune Mihai Zamfira, elev în clasa a VII-a.

Este pasionat de limbile străine. Vorbeşte aproape perfect engleză şi franceză. „Când eram la grădiniţă, mama m-a înscris la un curs de engleză. Vroia să se asigure că mă voi descurca în viaţă. În clasa a V-a, am descoperit şi franceza. Mi-a plăcut. Era un pic diferită de engleză prin faptul că engleza la fiecare literă îşi schimbă pronunţia, iar franceza rămâne constantă”, mărturiseşte Mihai.


Olimpic la educaţie tehnologică


Atunci când nu citeşte cărţi în limba engleză, Mihai iese cu prietenii afară, la joacă, sau zăboveşte în faţa monitorului, absorbit fiind de jocurile de strategie. „Înainte să adorm, îmi place să răsfoiesc enciclopedii despre univers, corpul uman, plante etc. Citesc şi despre şah. Am fost timp de două săptămâni la un curs. Am renunţat fiindcă am constatat că pot învăţa mai multe singur”, spune Mihai.

Astronomia însă este marea pasiune a elevului. Este îndrăgostit de stele, de planete. Visul său este acela de a călători în spaţiu, deşi îi este frică de înălţimi. Nu a zburat până acum nici măcar cu avionul. Este convins că acolo, în imensitatea universului, există civilizaţii mult mai inteligente. „Acum câteva zile am văzut un documentar despre existenţa unei planete care conţine substanţe ce nu pot fi obţinute decât pe căi tehnologice. Mi-a dat de gândit. Trebuie să fie o formă de viaţă inteligentă acolo”. Mihai Zamfira este elev-model.

Se implică în toate activităţile extraşcolare, participă la olimpiade şi competiţii. Anul acesta a ocupat locul întâi pe judeţ la olimpiada de educaţie tehnologică. „Am avut de realizat o lucrare despre proprietăţile lemnului şi despre construcţia de viori. Mi-a plăcut tema”, mărturiseşte Mihai.

Ce îi place:


Îmi place să citesc tratate despre univers şi începe să-mi placă chimia. Mi-am dat seama că nu pot înţelege universul dacă nu ştiu chimie. Îmi place să merg până la capăt. Nu mă apuc de ceva dacă ştiu că nu voi putea finaliza. La 7 ani mi-am dorit un calculator şi am pus ban peste ban până când s-au decis părinţii să mă ajute şi mi-au cumpărat calculator.

Ce nu îi place:


Nu îmi plac oamenii needucaţi, cei care nu ştiu să vorbească corect. Nu îmi place matematica. Nu îmi plac formulele. Nu îmi plac aşa-zisele emisiuni de divertisment, deşi sunt foarte populare. Nu îmi plac telenovelele. Nu mi-a plăcut niciodată autoritatea. Prefer rebeliunea.

Profil:
Nume: Mihai Zamfira
Născut: 15 februarie 1998
Studii: Elev în clasa a VII-a la Şcoala „Mihai Viteazul” Târgovişte
Familie: Singur la părinţi

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite