STRĂZI CU AMINTIRI Mihai Eminescu, actor şi regizor de teatru la Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebra poezie “Epigonii” şi-a avut punctul de plecare la Curtea Domnească, pe care marele poet român a vizitat-o în anul 1867. În perioada interbelică, academicianul român Victor Eftimiu venea la Târgovişte doar ca să mănânce şi să-şi ia pentru acasă pateurile produse de un grec stabilit la noi în oraş.

Străzile Târgoviştei au fost bătute şi de marele Mihai Eminescu. Era vara anului 1867. Poetul avea doar 17 ani. A venit la Târgovişte împreună cu trupa de teatru a lui Iorgu Caragiale. „Au susţinut spectacole la Grădina Paţacov, aflată pe locul ocupat actualmente de pavilionul central al UPET. Eminescu era actor, copist de texte, poet dramatic, dar şi regizor”, spune George Coandă, doctor în ştiinţe. Mihai Eminescu a fost impresionat de centrul vechii  Cetăţi de Scaun a Ţării Româneşti. Şi-a băut cafeaua la Grădina Paţacov, apoi a vizitat şi Curtea Domnească. De aici se pare că s-a inspirat pentru celebra poezie „Epigonii”.

Străzi de film şi oameni de poveste


Regele Carol I a fost un alt oaspete de seamă al Târgoviştei. În 1909, venise să participe la manevrele militare care se desfăşurau în zonă. A luat masa la restaurantul lui Iorgu Lăzărescu, alături de prefectul Constantin Dimitriu, de primarul Vasilachi Dumitru şi de mai mulţi comandanţi militari. S-au fotografiat atunci în faţa localului.
 

„Tot în centrul oraşului, a existat casa în care s-a născut şi a trăit celebrul actor Tony Bulandra. La parter, mama artistului avea o farmacie. Ulterior, s-au mutat la Bucureşti. Astăzi, imobilul nu mai există”, povesteşte George Coandă. Celebrul ziarist Alexandru Stark, apreciat în România şi în străinătate, a copilărit şi el în inima Târgoviştei. Mama sa deţinea aici un magazin de coloniale.

Bordeluri de lux şi populare


Târgoviştea a fost renumită în toată Muntenia pentru produsele de patiserie. Veneau comenzi chiar şi de la Bucureşti. „Victor Eftimiu ajungea des la Târgovişte, ca să cumpere sau să mănânce pateurile produse în laboratorul unui grec. Zona centrală a Târgoviştei era căutată şi de amatorii de plăceri. Cei cu bani şi dare de mână mergeau la „Pisica neagră” sau „Cocoşul roşu”. Cele două bordeluri erau oarecum camuflate. Lumea bună a târgului venea aici să asculte muzică, să bea o bere şi, pe lângă asta, patronul aranja şi întâlniri de amor. Amărăştenii se puteau desfăta la bordelurile populare: „La coana Maria” şi „La coana Florica”. Cele două case erau frecventate în special de ofiţeri, subofiţeri, ba chiar şi de soldaţi. Mai nimereau aici şi flăcăii de la ţară. Le plăcea că fetele erau frumoase şi curate.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite