PORTRET: Mihai Badea, olimpicul premiat de ministrul Educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puştiul a învăţat singur să scrie şi să citească pe când avea doar patru ani. Tot de atunci este pasionat de calculatoare, matematică  şi literatura IT.

Nici solid, nici firav, Mihai este un băieţel extrem de emotiv. Situaţia se schimbă radical însă în  momentul când este adus pe tărâmul matematicii. Pentru el, elev în clasa a IV-a, această materie nu are secrete. A câştigat până acum toate concursurile posibile în domeniu: Olimpiada Naţională, Lumina Math, Euclid, Canguraşul explorator, Arhimede, Cangurul, Evaluarea în educaţie etc.

Pentru rezultate sale deosebite, Mihai Badea a primit, la sfârşitul clasei a III-a, o diplomă de excelenţă din partea ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, care i-a înmânat-o personal.

„A fost cel mai frumos moment din viaţa mea, dar, ca şi acum, m-au cuprins rapid emoţiile. Nu-mi venea să cred că domnul ministru apreciază un copil, pe mine”, mărturiseşte Mihai.

Mănâncă... matematică pe pâine


În anul şcolar 2010/2011, Mihai Badea şi-a adăugat la colecţie cel puţin 10 noi distincţii.

„Este un copil deosebit. Are preocupări pentru activitatea de performanţă din clasa întâi. Nu îl atrage doar matematica, ci şi celelalte obiecte de studiu. A obţinut premii importante şi la română, franceză, engleză, educaţie civică”, spune prof. Georgeta Gogeanu, directoarea Şcolii Coresi Târgovişte.

De altfel, băiatul este urmărit continuu de renumele tatălui său, fost elev meritoriu al aceleiaşi unităţi de învăţământ. „Sunt mândru când îmi povestesc domnii profesori cum era tata la şcoală, cum se implica în diferite acţiuni”, dezvăluie Mihai.

Chiar dacă... mănâncă matematică pe pâine, băiatul îşi găseşte timp şi pentru destindere. Preferă să se plimbe prin parc şi să se joace cu prietenii săi. De cele mai multe ori însă renunţă în favoarea calculatorului. Îi place să exploreze lucruri noi, să înveţe, nicidecum să se joace, cum fac ceilalţi copii de vârsta lui.

„Îmi doresc să ajung un bun programator. Sunt conştient că am foarte mult de muncit pentru a-mi atinge acest ţel, însă sunt din fire ambiţios, aşa că sigur voi reuşi”, spune optimist Mihai.

Întrebări şi răspunsuri:

Am înţeles că te-ai implicat şi în acţiuni de voluntariat. Despre ce este vorba?
M-am implicat în special în activităţi care au avut ca scop protejarea mediului. Am mers cu colegii şi am strâns gunoaie. Am participat la „Parada verzilor” şi „Turul ciclist”, acţiuni prin care am atras atenţia adulţilor că au devenit mult prea nepăsători cu natura, cea care ne asigură nouă, oamenilor, totul în viaţă. Nu mi se pare corect să luăm şi să nu punem nimic în loc. Să tăiem arborii şi să nu plantăm alţii. Să mergem la picnic şi să lăsăm mizerie în urmă. Aş fi tare bucuros dacă toţi oamenii s-ar educa în acest spirit ecologic.

Ce zic părinţii tăi când te văd atât de preocupat de matematică?
Sunt foarte mândri de rezultatele pe care le-am obţinut până acum. Îşi doresc nespus de mult să merg mai departe în această direcţie, aşa că mă sprijină necondiţionat şi indiferent cât de costisitor ar fi. Pentru părinţii mei, contează să reuşesc să-mi urmez visul, iar eu îmi doresc să devin programator IT.

Ce îi place:
„Îmi place să merg la munte. Am fost într-o tabără la Peştera, extrem de interesantă. Am mers împreună cu voluntari ai Corpului Păcii. A fost o tabără cu totul specială. În fiecare zi eram implicaţi în activităţi diferite”, spune Mihai.

Ce nu îi place:
„Nu prea îmi place să mănânc. Mama trebuie să cam «tragă» de mine să mă duc la masă. Nu îmi place că trebuie să mă trezesc foarte de dimineaţă. Abia aştept să trec în clasa a V-a şi să învăţ după-amiază”, mărturiseşte elevul.

Profil:

Născut: 3 martie 2000, Târgovişte.
Studii: Clasa a IV-a A, Şcoala Coresi Târgovişte, învăţător Maria Oprescu.
Familie: Singur la părinţi.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite