Târgovişte: Mihaela Dulea, învăţătoarea care farmecă elevii cu chitara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte:  Mihaela Dulea, învăţătoarea care farmecă elevii cu chitara
Târgovişte: Mihaela Dulea, învăţătoarea care farmecă elevii cu chitara

Mihaela este o profesoară şi o învăţătoare model, atât pentru copiii cărora le predă cât şi pentru părinţii acestora. Şi asta pentru că ea a descoperit secretul predării fără ca cei mici să se simtă obligaţi să facă ceva.

Mihaela este un cadru didactic de-a dreptul pasionat de munca sa.  „Din adolescenţă mi-a plăcut foarte tare să lucrez cu copiii. Nu am fost încurajată de nimeni să fac şcoala noarmală pentru că nu aveam voce şi asta era o probă eliminatorie. M-am ambiţionat să fac asta şi am ajuns la pedagogie”, mărturiseşte Mihaela.

În şcoală s-a descoperit pe sine

Mihaela recunoaşte că abia în timpul şcolii de pedagogie şi-a descoperit menirea, care până atunci fusese decât o ambiţie. „În şcoală am învăţat să fac această meserie.Am realizat că îmi plac foarte tare copiii, în general, şi că îmi place să folosesc jocul ca mod didactic de a preda, în primul rând. Îmi plac activităţile reacreative, folosite pentru a dobândi nişte cunoştinţe şi îmi place să determin elevul să înveţe fără să îşi dea sema că face acest lucru”, povesteşte Monica. Imediat după ieşirea de pe băncile şcolii, ea a şi pus în practică ceea ce a învăţat.

Învăţătoare la ţară

La 19 ani a devenit învăţătoare la şcoala cu clase I – VIII din Cazaci. „Am avut noroc că şi copiii cu care mi-am început activitatea la catedră erau mici, boboci ca şi mine, în clasa I. Am învăţat împreună cu ei cum să ne apropiem şi am reuşit să facem treaba bună împreună”, povesteşte Mihaela Dulea. Tot ea spune, cu emoţie în glas, că la sfârşitul celor patru ani de convieţuire s-au vărsat multe lacrimi. „Am plâns împreună cu ei la sfârşitul clasei a IV-a şi am păstrat legătura mult, inclusiv acum când ei sunt clasa a XII-a , când vorbim pe messenger şi ei îmi spun tot domnişoara, deşi mulţi sunt mai mari decât mine ca statură iar eu m-am căsătorit şi am şi doi copii”, spune învăţătoarea.

A trecut la liceeni

După ce a mai predat doi ani la şcoala din Cazaci, Mihaela s-a măritat şi s-a mutat la Răzvad. Între timp a terminat facultatea şi a reuşit să obţină un loc la catedra de Limba Română de la Liceul I.L. Caragiale din Moreni unde predă şi acum. Mihaela spune că este exact munca ce i se potriveşte de minune. „În timpul facultăţii mi-au plăcut materiile de pe partea artistică şi licenţa mi-am dat-o la muzică bisericească. În primul an de predare la liceu am primit în încadrarea mea trei clase de a XII-a de profil tehnologic. A fost un şoc. Am învăţat să mă descurc, am ştiut să fiu diplomată, nu le-am lăsat nici lor posibilitatea să creadă că pot face divagaţii de la un subiect în aşa fel încât să ieşim din partea ştiinţifică a disciplinei pe care o predau şi totul a fost bine. Este exact munca pe gustul meu”, spune Mihaela.

Cântă împreună cu elevii săi


Dintre momentele haioase pe care şi le aduce aminte, Mihaela Dulea ne-a povestit de o serbare cu cei mici în care a stârnit râsul întregii audienţe. „În cadrul unei serbări de Crăciun am avut probleme cu chitara cu care acompaniam copiii pentru că s-a dezacordat şi când am început să cânt a ieşit ceva foarte urât şi toată lumea a iybucnit în râs”, povesteşte Mihaela. Pentru că a studiat chitara timp de cinci ani în liceu, Mihaela se foloseşte de aptitudinile ei şi îi acompaniază pe elevii săi, fie mici, fie mari, la serbările şcolare. „Anul trecut, la serbarea de Crăciun, am cântat cu elevii de la liceu şi toată lumea a rămas încântată”, povesteşte învăţătoarea-artistă.

Noi orizonturi

Mihaela se pregăteşte de un nou loc de muncă, în completarea celui actual. „Încep programul de After School la Paradisul Copiilor, ca un al doilea loc de muncă, unul care să îmi amintească de perioada când eram învăţătoare, pentru că iubesc să lucrez cu cei mici”, spune Mihaela, vorbind despre viitorul ei apropiat. „Aici, în primul rând voi relaţiona cu cei mici în momentele lor de relaxare, îi voi supraveghea şi ne vom juca împreună, vom face teme şi vom învăţa şi alte lucruri înafară de cele predate la şcoală şi voi încerca să le ofer o nouă perspectivă asupra şcolii, fără să o vadă ca o obligaţie”, dezvăluie Mihaela Dulea. 

Ce-i place:
Îmi plac călătoriile, îmi place viaţa la ţară şio tot ceea ce înseamnă asta şi îmi plac oamenii deschişi care spun totul în faţă, chiar dacă doare. Îmi iubesc cel mai mult băieţul şi fetiţa de 4, respectiv 2 ani, Ştefan şi Maria.
 
Ce nu-i place:
În general nu sunt lucruri pe care să le cataloghez neplăcute şi încerc mereu să văd partea plină a paharului şi faţa frumoasă a vieţii dar pot spune că nu-mi plac deloc spaţiile închise, fără să fiu însă claustrofobă.
 
Întrebări şi răspunsuri:

A fost vreodată un caz în care un elev de liceu să se îndrăgostească de profesoara de română?

Nu am avut niciodată o astfel de problemă, cel puţin nu în mod declarat. Nu am observat nimic de genul ăsta la niciunul dintre elevii mei, fie mic, fie mare.

Dacă ţi s-ar oferi un post de învăţătoare în Răzvad, localitatea unde locuieşti,  ai renunţa la liceu?

Cred că da. Nu m-am gândit la varianta asta pentru că nu a apărut o asemenea oportunitate dar cred că aş renunţa să predau celor mari pentru a fi din nou învăţătoarea celor mici, pentru că ei mă consideră într-adevăr o a doua mamă.

Profil:
Nume: Mihaela Dulea
Data naşterii: 12.03.1978
Locul naşterii: Târgovişte
Studii: Facultatea de Teologie Ortodoxă - Litere, Valahia Târgovişte
Familie:căsătorită, doi copii

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite