Mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IPS Nifon
IPS Nifon

Încrezători în Bunul Dumnezeu, întâmpinăm, de fiecare dată, ziua de 1 iunie, sărbătorind Ziua Internaţională a Copilului, deoarece aprofundăm rolul special pe care copiii îl au în viaţa noastră personală, în viaţa societăţii şi a Bisericii noastre.

Copilul reprezintă darul cel mai de preţ al familiei, rodul său bogat, precum şi binecuvântarea aleasă pe care Dumnezeu o oferă, pentru susţinerea şi continuarea vieţii umane pe pământ, dar şi pentru transmiterea tezaurului spiritual şi cultural al umanităţii.


Mediul natural şi propice de viaţă şi educaţie al copilului este familia, instituţie religioasă şi socială fundamentală, care promovează viaţa, comuniunea, solidaritatea şi iubirea, fără de care ar fi imposibilă funcţionarea optimă a lumii noastre şi care păstrează şi transmite valorile fundamentale ale Evangheliei lui Hristos şi ale neamului nostru românesc. De aceea, atunci când încurajăm şi susţinem familia, valorizăm viaţa, darul cel mai de preţ al nostru şi promovăm copilul, ca rodul ei cel mai preţios.
Iubiţi copii, frumoasa voastră vârstă este un timp de creştere şi descoperire a sensului vieţii, de învăţare şi formare, pentru ca voi să fiţi aceia care să oferiţi noi posibilităţi de dezvoltare viitoare a lumii noastre.

În căutarea şi mirarea specifică vârstei voastre, în mod inevitabil, vă întâlniţi, cu Domnul şi Stăpânul Vieţii, cu Dumnezeu, prietenul nostru cel mai bun, care niciodată nu dezamăgeşte şi care, în mod tainic, ne susţine în fiecare clipă a vieţii noastre. Tată adevărat, prieten şi alături de noi, în toate momentele vieţii noastre, Dumnezeu este Cel căruia merită, pe deplin, să-i dedicaţi viaţa voastră, să-L urmaţi şi să-L slujiţi, căci El nu a pregetat să intre în lumea noastră, să se facă asemenea nouă şi să ne ofere modelul de viaţă autentic şi desăvârşit, prin Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu Întrupat. Nu întâmplător, un vrednic exemplu de viaţă desăvârşită este şi cel al Sf. Voievod Neagoe Basarab, de la a cărui urcare pe tronul Ţării Româneşti aniversăm, în acest an, jumătate de mileniu şi care, prin celebrele sale învăţături, adresate fiului său Theodosie, a intrat în istorie ca un părinte şi educator model.

Dragi educatori, învăţători şi părinţi, responsabilitatea voastră în această preţioasă operă de creştere, formare şi educare a copiilor este mare, deoarece, alături de Biserică, Familia şi Şcoala sunt acei piloni de bază ai societăţii, fără de care nimic nu poate dura şi exista aşa cum trebuie. De aceea, împreună, oferind copiilor exemplul nostru bun, ajutându-i, susţinându-i, pas cu pas, în toate momentele vieţii, dar, mai ales, dăruindu-le acele valori fundamentale  ale spiritualităţii şi culturii noastre le vom lumina şi uşura, fiilor şi fiicelor noastre, drumul spre a deveni creatori ai viitorului nostru comun, speranţă şi moştenire a lumii noastre de mâine.

Biserica noastră Ortodoxă sprijină educaţia şi formarea copiilor în spiritul valorilor evanghelice şi naţionale, prin diferite proiecte şi programe, dintre care amintesc pe cel mai cunoscut, Proiectul “Hristos împărtăţit copiilor”, care se derulează şi în Eparhia noastră, ca de altfel, în întreaga Patriarhie Română, şi care, pe an ce trece, îşi face cunoscute roadele.
Rugând pe Bunul Dumnezeu să vă ocrotescă pe toţi, copii, părinţi şi slujitori vrednici ai educaţiei, în edificarea entuziastă a unei lumi mai bune, mai frumoase şi mai drepte, tuturor, vă împărtăşesc binecuvântarea mea.

†NIFON
Arhiepiscop şi Mitropolit

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite