Mere stricate în şcolile de pe Valea Dâmboviţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În unul dintre cele mai mai mari bazine pomicole din ţară sunt aduse mere din Polonia care arată sub orice critică. Fructele sunt distribuite în şcolile dâmboviţene de o societate din judeţul Prahova, iar profesorii spun că acestea pot fi date la animale, în niciun caz la copii.

În Şcolile de pe Valea Dâmboviţei, unul dintre cele mai mari bazine pomicole din ţară, copiii primesc mere stricate prin programul guvernamental „Fructe în şcoli”. Merele sunt aduse din Polonia şi distribuite aici de firma S.C. Lido Garbea S.R.L., care are sediul în judeţul Prahova. Fructele arată sub orice critică, deşi conform normelor impuse de Ministerul Agriculturii merele oferite copiilor în şcoli ar trebui să nu aibă nicio pată, să cântărească aproximativ 300 grame şi să fie curate.

Neconforme cu standardele impuse

Cele care au ajuns în şcolile din Voineşti sau Gheboieni sunt neconforme cu normele de aplicare a programului. “Când s-au introdus merele în şcoli se spunea că noi, producătorii din România, nu putem asigura calitate. Normativele spun clar că merele trebuie să respecte standardele, să fie curate, să nu aibă lovituri şi să aibă o anumită greutate. Din păcate, merele care au ajuns în şcoli sunt sub orice critică. Sper ca acesta să fie un semnal de alarmă şi ca din toamnă cei care organizează licitaţiile să se orienteze către merele autohtone”, spune Ion Oprea, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor Dâmboviţeni.

Merele nu pot fi mâncate de copii

În şcolile de pe Valea Dâmboviţei programul guvernamental „Fructe în şcoli” a intrat în vigoare la jumătatea lunii trecute, iar distribuitorul care a câştigat licitaţia le-a adus copiilor numai mere stricate. Cadrele didactice sunt revoltate că în patria merelor copii primesc mere stricate aduse din Polonia. “Este culmea sfidării ca într-un bazin pomicol, unde toată lumea are mere, să aduci mere din Polonia. Aici aveam calitate net superioară. Cu mere care arată ca cele aduse în şcoli facem ţuică sau le dăm la animale. Copiii nu pot mânca aceste mere”, spune revoltat Nicolae Popescu, profesor de sport la şcolile generale din Cândeşti şi Voineşti.
În mare parte, merele distribuite în şcolile din ţară sunt aduse din ţări precum Polonia sau Ungaria, în timp ce producătorii autohtoni stau cu ele în „beci”. Pomicultorii dâmboviţeni spun că programul guvernamental finanţat din fonduri europene ar trebui să-i stimuleze pe producătorii autohtoni.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite