Maşinile zac cu lunile în târgurile auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşinile zac cu lunile în târgurile auto
Maşinile zac cu lunile în târgurile auto

Chiar dacă vânzătorii au lăsat mult din preţuri, dâmboviţerii nu mai cumpără maşini. Nici la automobile noi înmatriculate nu stăm mai bine, anul acesta fiind înscrise  doar 1.274 de maşini noi, faţă de 3.886 anul trecut, adică cu 67% mai puţine.

În parcurile de maşini, nu ai loc să arunci un ac, zilele în care maşinile erau schimbate de la o săptămâna la alta fiind de mult apuse. Automobilele expuse la vânzare în parcurile auto zac nemişcate de luni bune, chiar dacă unele s-au ieftinit pentru că proprietarul a lăsat din preţ. Spre exemplu, cea mai veche maşină din târgul auto din centrul oraşului este un Volkswagen Polo, an de fabricaţie 1995. „Am adus maşina la comanda unui client acum cinci luni, dar s-a răzgândit şi aşa am rămas cu ea aici. Oamenii vin, se uită şi pleacă. Nu mai cumpără aproape nimeni maşini“, spune Raul Stroică. „Iniţial am vrut să o vând cu 3.300 de euro dar între timp am lăsat-o la preţul cu care am luat-o din Germania, adică 1.950 de euro, numai să scap de ea“, adaugă Raul.

Puterea de cumpărare a dâmboviţenilor a scăzut în domeniul auto, lucru vizibil în statisticile Serviciului Înmatriculari şi Regim Permise Auto Dâmboviţa. Înmatricularea de maşini noi a scăzut cu peste 67% în ultimele nouă luni ale acestui an, faţa de anul trecut. Adică, dacă în 2008 în primele nouă luni au fost înscrise 3.886 de autovehicule noi, anul acesta, în acelaşi interval de timp, au fost înmatriculate doar 1.274. Este cea mai mare scădere înregistrată în ultimii 15 ani, susţin autorităţile.

„De la 180 de înmatriculări pe zi, am ajuns să avem zile în care am făcut doar 30 de înscrieri. Singurul motiv este criza, altceva nu are ce să fie! Noi avem ghişeele deschise, dar lumea pur şi simplu nu mai vine“, spune Lucian Simionescu, purtător de cuvânt al Serviciului Înmatriculări şi Regim Permise Auto Dâmboviţa.

Taxele sunt prea mari

Situaţia este aceeaşi şi în privinţa autovehiculele la mâna a doua, înmatricularea acestora a scăzut cu 31,61 %.
Mulţi dintre cei care se gândeau să cumpere o maşină second-hand din străinătate, dau înapoi atunci când văd cât ar avea de plătit pentru înmatricularea automobilului în România. „Am venit să mă interesez cât m-ar costa să înmatriculez un Golf 5, pe care aş fi vrut să îl cumpăr de la un prieten care mi-a făcut o ofertă bună, având în vedere faptul că maşina este second-hand adusă din străinătate. Preţul ei este de 3.000 de euro, iar eu trebuie să mai plătesc încă pe atât ca să o înmatriculez. Păi nu se merită! Mai aştept, poate se schimbă taxele. Deocamdată mă rezum la a circula cu autobuzul“, spune Mihai Stănescu, un târgoviştean pe care l-am găsit la ghişeul de Înmatriculări.

Şi la ghişeul pentru numere provizorii bate vântul. Anul acesta, autorităţile spun că au eliberat zilnic, cu aproximaţie, 15-20 numere provizorii, spre deosebire de anul trecut, când se eliberau şi peste 100 de astfel de numere de înmatriculare într-o zi. „Pe lângă faptul că sunt puţine maşini înmatriculate, s-a mai înregistrat o scădere şi pentru numerele provizorii. Pentru aceeaşi perioadă a anului 2008 s-au dat 9.980 numere provizorii, în timp ce anul acesta  avem mai puţin cu 2. 411 de maşini. Asta înseamnă o scădere de 24,15 %“, spune Ion Enache, Şef Birou Înmatriculări şi Evidenţă Vehicule Dâmboviţa.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite