Masamitsu Kosai găteşte pentru târgovişteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 39 de ani, bucătarul japonez pregăteşte specialităţi tradiţionale din Ţara Soarelui, în restaurantul pe care l-a deschis pe Centrul Vechi

Masamitsu Kosai s-a îndrăgostit de Târgovişte prin soţia sa, Mădălina, pe care a cunoscut-o în Japonia, acum şase ani. „Pe Mădălina am întâlnit-o prima oară într-un bar din Okayama, unde a venit cu mai multe prietene, după programul de la serviciu. Era prin 2004. Din păcate, atunci nu am reuşit să stăm de vorbă, pentru că erau prea mulţi clienţi. În 2006 am reîntâlnit-o. La prima vedere nu ştiam de unde o cunosc, o remarcasem pentru că mi s-a părut foarte frumoasă. Ulterior am descoperit că aveam prieteni comuni, fără să ne dăm seama. Având acelaşi grup de prieteni am reuşit să ne cunoaştem mai bine”, îşi aminteşte bărbatul. Dragostea a fost puternică şi după numai o jumătate de an s-au căsătorit. „Pe 1 octombrie ne-am căsătorit. Anul următor am venit în România ca să-i cunosc părinţii. Când ajuns aici m-am gândit că aşa era şi Japonia când m-am născut eu, imagine pe care o am din poveştile părinţilor. Mi s-a părut o ţară frumoasă pentru că are multe forme de relief”, mărturiseşte Masamitsu.

A deschis un restaurant pentru toate buzunarele
În 2008 a plecat înapoi în Japonia, împreună cu soţia sa şi s-au întors anul trecut. Începând cu luna februarie 2010, găteşte specialităţi tradiţionale japoneze pentru târgovişteni. „Eu şi Mădălina ne-am gândit să ne deschidem acest restaurant pentru că eu nu aveam unde să mă angajez, neştiind limba. Pregătesc specialităţi tadiţionale japoneze din soia şi pui, la preţuri accesibile. Vreau ca toată lumea să-şi permită să mânânce la restaurantul nostru. Produsele le aducem din Japonia, prin Austria”, spune japonezul. Pasiunea pentru bucătărie şi-a descoperit-o la vârsta de 20 de ani. “Am fost cu prietenii la masă, la un restaurant, din Okayama, unde am locuit de la opt ani. Îmi amintesc că am comandat nişte preparate pe bază de dovleac şi vinete şi mi-au plăcut foarte mult. Atunci am decis că vreau să devin bucătar. M-am angajat acolo ca ucenic la bucătarie şi am lucrat în acel restaurant aproape opt ani. Mai târziu m-am mutat în Osaka, unde am lucrat la diferite baruri şi restaurante şi mi-am deschis şi eu un local al meu”, povesteşte bucătarul.

Nu e de acord cu politica din România
Oraşul Târgovişte îi place mai mult decât Bucureştiul, care i se pare prea aglomerat de maşini şi clădiri. La Târgovişte însă, se simte bine pentru că e mai liniştit. Din păcate a observat că lucrurile nu merg cum trebuie şi ar vrea ca politicienii să acorde mai mult interes tinerilor şi celor mai neajutoraţi. „Românii sunt oameni buni, dar din păcate ţara nu are grijă de cei slabi, nu-i ajută. La noi, în Japonia nu există cerşetori. Ei sunt duşi în centre de şcolarizare şi li se oferă o slujbă ca să poată trăi. La noi, dacă ţara nu are profit, oamenii nu iau salarii. Aşa că japonezii preferă să dea ţării ca să fie fonduri pentru a crea locuri de muncă prin care să se producă bani. O ţară trebuie să asigure condiii pentru educaţia copiilor şi pentru viitorul tinerilor, care nu au unde să muncească”, este de părere bărbatul.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce părere ai despre Târgovişte?
Îmi place oraşul. E păcat că sunt foarte multe lucruri interesante de văzut, dar autorităţile nu au grijă de ele. Aici a fost Valahia, a fost o ţară, din care nu au rămas prea multe lucruri care să te facă să te simţi valah.

Cum ţi se pare limba română?
Româna este o limbă greu de învăţat. Este melodioasă, dar dificil de pronunţat. De când sunt în România am început să înţeleg când se vprbeşte, cuvintele mai uzuale, dar mi-e imposibil să comunic cu cineva.

Ce-i place?
“Îmi place viaţa la ţară, acolo unde sunt aproape de natură. Îmi place România pentru că aici traiul de  viaţă este mai lent. Îmi plac oamenii de aici, pentru că sunt prietenoşi şi petrecăreţi. Îmi place să pescuiesc, dar în ocean, pentru că peştele de râu e greu de prins”, mărturiseşte Masamitsu.

Ce nu-i place?
“Nu-mi plac oraşele foarte dezvoltate şi nu-mi place că în România nu sunt respectate regulile de circulaţie. Maşinile sunt parcate pe trotuar, oamenii sunt claxonaţi pe trecerile de pietoni, sunt puţine semafoare şi de obicei ascunse”, a observat bucătarul.

Profil:
Născut: 5 noiembrie 1970, Kobe, Japonia
Studii: Liceul de Sport
Familie: căsătorit

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite