Marius Vişan a fost „Glonţul” echipei de fotbal CS Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dâmboviţeanul trăieşte şi acum cu amintirea hazlie a bobârnacului primit în cap de la marele fotbalist Gicu Dobrin.

Marius Vişan face parte din generaţia de aur a fotbalului dâmboviţean. Iubitorii sportului cu balonul rotund îl numeau „Glonţul”, datorită vitezei şi tehnicii pe care o aborda în joc. A pus pentru prima dată picioarul pe minge în satul natal, Nucet. „Încingeam meciul pe maidan, la marginea aşezării. Eram cu toţii impresionaţi de marii fotbalişti ai lumii. Vroiam să fim ca ei. Unii dintre noi au reuşit să meargă mai departe, cum este şi cazul meu, alţii au lăsat-o baltă, deşi aveau mult talent”, îşi aminteşte Marius Vişan. Cea mai mare parte a carierei sale de fotbalist a desfăşurat-o la CS Târgovişte. „Primul antrenor pe care l-am avut a fost Eugen Popescu, apoi mă mândresc că m-au pregătit Valentin Stănescu, Silviu Dumitrescu şi Cornel Dinu”, spune Marius Vişan.

A aflat secretele cunoscutului fotbalist Dudu Georgescu


În perioada de juniorat, l-a cunoscut şi pe marele Dobrin. „Fotbalul era iubit în Târgovişte pe vremea aceea. Gândiţi-vă că la antrenamentele la care participa şi Dobrin veneau cam două mii de spectatori. Acum, nu avem în tribună la un meci oficial atâţia oameni”, mărturiseşte Marius Vişan. Ne povesteşte mai departe cum a intrat Dobrin pentru totdeauna în albumele sale cu amintiri. „M-am trezit odată cu un bobârnac în cap. Puternic, ce-i drept. M-a durut, dar m-am lăudat la toţi colegii cu bobârnalul ăla dat de Dobrin: mamă, ce forţă are Dobrin, le spunea tuturor. Ce bobârnac mi-a tras”. Stagiul militar l-a satisfăcut la Câmpulung Muscel. Şi acolo a jucat fotbal. Mai mult decât atât, a fost coleg şi prieten cu marele fotbalist Dudu Georgescu. „Am învăţat multe de la el. Mi-a dezvăluit secretele sale. Este primul fotbalist român care a luat Gheata de Aur”. Marius Vişan s-a întors la Târgovişte. Este antrenor la echipa de juniori a oraşului. „Am câţiva copii buni, dar trebuie să ţin de ei. Există riscul să se lase. Sunt prea multe alte tentaţii”, spune Vişan.

Întrebări şi răspunsuri:
De ce în trecut se putea face performanţă în sport, iar acum, nu?
Simplu. Fiindcă au apărut tot felul de mijloace de petrecere a timpului liber. Au apărut calculatoarele. Părinţii nu-şi mai îndrumă copiii către sport. Nu-i mai interesează să-i determine să facă sport de performanţă.

Ce era atunci şi nu mai este acum?
Atunci, se organizau competiţii de masă, unde aveau acces toţi iubitorii de sport. Puteam descoperi valorile. Era Daciada, un concurs deosebit. Acum, nu se mai face nimic. Totul este de suprafaţă.

Ce îi place:
„Îmi place să fac mişcare în mijlocul naturii, să alerg mult. îmi place să călătoresc. Aş dori să văd piramidele, să mă urc în Turnul Eiffel, să vizitez Anglia”, spune fostul fotbalist.

Ce nu îi place:
„Nu îmi place parşivitatea oamenilor. Nu îmi plac duplicitarii, mincinoşii. Din păcate, aceştia sunt mai apreciaţi în ziua de azi”, afirmă marius Vişan.

Profil:
Nume: Marius Vişan
Născut: 6 mai 1965, Târgovişte
Studii: Facultatea de Istorie-Geografie, Universitatea Valahia Târgovişte
Familie: Căsătorit, un băiat

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite