Marin Oprea este neînvins la întrecerile pentru veterani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe nea Marin îl vezi alergând cât e ziulica de lungă pe drumul care duce spre Mănăstirea Dealu.

Are 65 de ani dar se simte ca la 30. Este sănătos tun şi aleargă în fiecare zi aproximativ două ore fără să resimtă vreo urmă de oboseală. În România nu are adversar la cursele pentru veterani iar de el s-a auzit şi în Balcani. “În ţară nu m-a bătut nimeni de când alerg la cursele de veterani. Nici în Balcani nu prea am cu cine concura, şi acum am un record care stă în picioare. Am fost prezent şi la Campionatele Europene sau Mondiale, unde m-am descurcat onorabil, însă am şi avut şi ghinioane”, povesteşte nea Marin.

Ghinioanele de care vorbeşte se referă la faptul că situaţia materială nu îi permite să plece pe la toate concursurile la care ar dori să ajungă. La unele dintre ele, a alergat chiar desculţ pentru că i s-au rupt adidaşii. “Cum eu nu am adidaşi cu cuie pentru curse, la un concurs din Slovenia am împrumutat de la un albanez. S-au rupt chiar la o probă de obstacole, aşa că am fost nevoit să alerg desculţ. Odată i s-a făcut milă unui neamţ de mine şi mi-a făcut cadou o pereche de adidaşi”, ne spune cu o nuanţă de umor nea Marinică, simpaticul pensionar târgoviştean.

Munceşte cu ziua pe unde apucă

Având o pensie de câteva sute de lei şi multe greutăţi, multiplul campion naţional şi balcanic de atletism veterani face sacrificii foarte mari pentru a ajunge la concursuri. Munceşte cu ziua pe unde apucă, îşi strânge câţiva bănuţi şi se urcă în tren, la naş. Visul său a fost să ajungă anul trecut la Campionatul European din Ungaria, dar nu a avut 50 de euro pentru a plăti taxa de înscriere.

„Cu criza asta nu am mai găsit de lucru, eu fiind de meserie tâmplar, iar dările către stat mi-au înghiţit toată pensia. Până în Ungaria aş fi ajuns eu într-un fel, de dormit puteam să o fac şi prin parc, că era vară, dar nu am avut cei 50 de euro să plătesc taxa de înscriere. Am mers la Consiliul Judeţean, la Primărie, dar mi s-a spus că nu sunt bani, poate la anul. Măcar acum sper să mă ajute cineva să ajung la Campionatul European din Franţa sau la europenele de cros din Slovenia, mai ales că peste tot am concurat reprezentând Primăria Târgovişte, să ştie lumea de unde sunt, dacă tot nu am un club unde să fiu legitimat”, adaugă veteranul.

Marin Oprea este de loc din Păstârnacu, comuna Corneşti, unde merge de câteva ori pe săptămână pedalând pe o bicicletă antică, de pe vremea comunistă. Impresionat de frumuseţea şi de simplitatea acestui om, fostul fotbalist Ionel Pitaru i-a făcut cadou diverse obiecte sportive, printre care şi o pereche de adidaşi. La fel a procedat şi Ciprian Prisăcaru, directorul de la CS Târgovişte, cum şi alţi oameni de bine au promis ajutor.

Deţine un record balcanic

Printre cele mai importante clasări obţinute la concursurile din Europa se numără Locul II la concursul din Bratislava, locul VIII la Campionatul Mondial din Italia, din anul 2008 şi trei titluri de campion balcanic în Belgia (1800 şi 1500 de metri) şi în Bulgaria (unde a terminat cursa de 2000 de metri obstacole în 8 minute, record nedoborât până astăzi).

Întrebări şi răspunsuri:
Ce părere aveţi că tinerii din ziua de azi sunt “certaţi” cu sportul?


Mă deranjează foarte tare că tinerii nu mai fac sport. Prin exemplul meu vreau să-i încurajez pe oameni să facă mişcare, să fie sănătoşi. Dacă nu alerg o zi, mă simt bolnav, îmi lipseşte ceva. Eu de la 18 ani fac sport de performanţă. Am alergat prima dată la Daciada, la un cros la Ploieşti şi atunci am simţit că pot să fac ceva. De atunci nu m-am mai lăsat.

Care este secretul dumneavoastră?

Secretul meu constă în alegarea de zi cu zi. În al doilea rând trebuie să ai armonie în familie. Indiferent dacă ai sau nu ce să mănânci, trebuie să te inţelegi cu sotia şi cu copiii. Asta contează cel mai mult. Face mai mult decât o mâncare bună.

Ce-i place?
“În primul rând îmi place că sunt român. Îmi place adevărul şi îmi plac oamenii cinstiţi care vorbesc de la egal la egal cu tine. După astea, îmi place să fac mişcare şi să alerg în fiecare zi”.
Ce nu-i place?
“Nu îmi place minciuna. Nu îmi plac ţigările, drogurile şi anturajele în care sunt angrenaţii tinerii din ziua de azi. Este păcat că ei preferă lucrurile astea în loc să facă sport”.

Profil:
Nume: Marin Oprea
Născut la 11 aprilie 1946
Localitatea: Corneşti
Studii: 8 clase
Familie: căsătorit, trei fete (Cristina, 40 de ani, Gigela, 37 de ani şi Oniţa, 32 de ani) şi un băiat, Emanuel, 23 de ani.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite