PORTRET Marin Mihai Pietroşanu a înfiinţat premiul „In memoriam Ion Dolănescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dâmboviţeanul a primit, în urmă cu mai mulţi ani, de la regretatul artist o vestă cu motive populare, pe care o poartă cu mândrie la toate spectacolele sale.

Este convins că Dumnezeu i-a hărăzit darul cântatului. Crede că nu a fost nimic întâmplător în viaţa sa. A trăit o vreme în satul natal, alături de marele interpret de muzică populară Marinică Iordache.

„Am colaborat bine că Iordache. Am avut spectacole împreună”, spune Marin Mihai Pietroşanu. Copilăria şi-a petrecut-o în Puţul cu Salcia, comuna Mătăsaru. Au fost ani minunaţi, plini de candoare, dar şi de multe lipsuri.

„Prima melodie populară am auzit-o la difuzor, cum era pe vremurile alea. Era vocea inegalabilei Maria Lătăreţu. Mi-a plăcut enorm. Atunci, am hotărât că trebuie să devin şi eu artist, cântăreţ de muzică populară”, îşi aminteşte cu drag Marin Mihai Pietroşanu. Râde vesel când rememorează unele secvenţe ale tinereţii sale.

„De multe ori, mă urcam într-un măr, cel mai înalt din livada casei, şi cântam. Eram convins că acolo, în vârf, sunetul este mai melodios, mai puternic, vibrează. Credeam că te aude toată lumea. Mama avea nevoie de mine să o ajut la treburi, dar eu nu mă dădeam jos din măr până seara”, adaugă solistul.

În liceu, a avut expoziţii de pictură


Marin Mihai Pietroşanu cântă din şcoala primară. Nu era serbare la care să nu participe. Toată lumea îl lăuda pentru vocea sa melodioasă. În afară de muzică, lui Mihai Pietroşanu i-a plăcut şi desenul.

„A fost o perioadă când eram pasionat la maximum de pictură. Eram în Bucureşti, la Liceul de Electrotehnică, dar destul de des fugeam la Liceul Tonitza. Tata mă certa tot timpul. Îmi spunea că trebuie să învăţ o meserie, să câştig bani, să-mi fac un rost în viaţă. Zicea el că muzica e doar pentru ţigani. Numai ei cântă”, spune Marin Mihai Pietroşanu.

Lăcrimează când îşi aminteşte că mama lui a fost cea care l-a sprijinit. A fost alături de el. L-a îndemnat să meargă mai departe pe tărâmul artei. Mihai Pietroşanu a fost angajat la Radiodifuziunea Română. Acolo a luat pentru prima dată contact cu un studio de înregistrări.

„Lucram ca arhivar. Deseori, intram în studio. Într-una din zile, cântam. M-a auzit regretatul dirijor Ionel Budişteanu. Într-o dimineaţă, m-a chemat în studio. A fost pentru mine o mare bucurie. Prima mea înregistrare. Era în anul 1981. Piesa se numea «Tinereţe trecătoare», o melodie pe care am cules-o din satul natal. A fost şi difuzată”, povesteşte Marin Mihai Pietroşanu.

Solistul a participat de-a lungul timpului la multe festivaluri de folclor. În 1984, a câştigat locul II la Concursul de Interpretare „Maria Lătăreţu”. „Nu am reuşit să iau niciodată locul întâi, fiindcă erau prea multe aranjamente”, afirmă Mihai Pietroşanu.

Interpretul de muzică populară, cu acceptul familiei regretatului Ion Dolănescu, de un an de zile, a înfiinţat premiul „In memoriam Ion Dolănescu – diplomă de excelenţă şi discul de aur”. Au primit deja acest premiu multe personalităţi ale culturii româneşti. „Am acordat aceste distincţii Mariei Dragomiroiu, soţilor Mituţa şi Dumitru Ridescu, Mariei Nistor, regretatului Jean Constantin”, spune Mihai Pietroşanu.

Întrebări şi răspunsuri:

Aţi fost ataşat şi de pictură. De ce nu aţi continuat pe acest drum?
Muzica m-a supus mai mult. A devenit parte din mine. Dar, nu neg, mi-a plăcut mult şi pictura. În liceu, împreună cu o colegă de clasă, care este acum plecată în Canada, am avut câteva expoziţii. Am urmat doi ani la Institutul de Arte Plastice, dar am renunţat din motive financiare. Eram patru fraţi acasă. A trebuit să mă angajez.

Cum aţi ajuns de la Puţul cu Salcia să locuiţi la Pietroşiţa?
Şi asta este o poveste interesantă. Alături de Maria Dragomiroiu şi alţi interpreţi de valoare, am participat la un spectacol, la Moroeni. Era o încântare pentru mine să merg în zona de munte. Totdeauna am fost îndrăgostit de munte. Acolo am cunoscut-o pe soţia mea. Ne-am plăcut şi am rămas la Pietroşiţa.

Ce îi place:
„Îmi plac modestia şi bunul simţ. Îmi place tot ceea ce este frumos. Iubesc nespus de mult muzica. Sunt îndrăgostit până în străfundul sufletului de folclorul românesc”, afirmă solistul.

Ce nu îi place:
„Nu îmi place minciuna. Nu îmi plac răutăţile oamenilor. Nu îmi place ceea ce se întâmplă în zilele noastre. Este regretabil că nu mai există convingerea de a face ceva, că dispare talentul. Acum totul este o amestecătură. Nu-mi place ipocrizia”, spune Marin Mihai Pietroşanu.

Profil:

Născut: 15 iunie 1959, Puţul cu Salcia
Studii: Liceul de Electrotehnică Bucureşti
Familie: Căsătorit, un băiat

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite