Mariana Cosac le explică românilor care e treaba cu Parlamentul European de la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mariana Cosac este conferenţiar la Parlementul European, responsabil cu sectorul românesc şi coordonează o echipă de 12 persoane care se ocupă de primirea vizitatorilor. A fost profesoară de chimie iar de cinci ani este stabilită cu familia la Bruxelles.

Fosta profesoară de chimie îşi aminteşte cu nostalgie de primul an ca profesoară la Şcoala Grozavesti, apoi de anii petrecuti la Şcoala Raciu, de laboratoarele de chimie pe care încerca să le facă să devină funcţionale. Acum îi primeşte cu căldură pe românii care vin la Parlamentul European. Dincolo de avantajele pe care şi le oferă o astfel de poziţie, spune ea, important e că îi place ceea ce face.

Lucrează la Parlamentul European din septembrie 2005. A ajuns aici în urma unui concurs organizat de Oficiul European de Selecţie a Personalului şi Parlamentul European. “Într-o dimineaţă am ascultat la radio o ştire în care se anunţa un concurs pentru ocuparea unor posturi la Parlamentul European. Mi-am trimis candidatura on-line, după care am participat la o probă scrisă şi la un interviu. Totul a fost organizat de instituţiile europene, fără implicarea autorităţilor din România. După câteva luni, am primit o ofertă din partea PE, un contract iniţial de 2 ani. Ca sa devin funcţionar european, a trebuit să trec printr-o altă competiţie, organizată de EPSO (Oficiul European de Selecţie a Personalului)”, spune Mariana Cosac.

“Simt că iau parte în direct la scrierea istoriei Uniunii Europene”

Mariana Cosac nu regretă absolut deloc alegerea făcută. Lucrează într-un mediu foarte dinamic, multicultural, extrem de interesant. “Simt că iau parte în direct la scrierea istoriei Uniunii Europene – aproape în fiecare zi se întâmplă ceva important – de la activitatea de zi cu zi a Parlamentului, adoptarea legislaţiei europene, până la vizita unor personalităţi importante, ca de exemplu vizita de săptamana trecută a vicepreşedintelui SUA, Joe Biden”.

În fiecare an, aproape 5000 de români trec prin PE

Numărul de cetăţeni români care vizitează Parlamentul Europrean creşte de la un an la altul. Dacă în perioda 2005/2006 au fost numai câteva sute, din 2007 sunt peste 4-5.000 de români care trec prin PE. “Îmi face plăcere să-mi întâlnesc compatrioţii şi să stau de vorbă cu aceştia, simt că astfel fac ceva pentru ţara mea. Trebuie să vă spun că ţin conferinte şi în franceză, pentru vizitatori veniţi din Franţa, Belgia sau din diferite părţi ale lumii. Dar atunci când vorbesc cu romanii, e cu totul alt sentiment, mă simt “acasă”, spune nostalgică Mariana Cosac.

Vine la Târgvişte o dată pe an

În 2005 a ales să plecă cu toată familia în Belgia pentru a fi împreună încă de la început. Şi-au cumpărăt o casă, aproape de Bruxelles, într-o zonă împădurită, foarte liniştită şi frumoasă. “Venim acasă, la Târgovişte, cel puţin o dată pe an. Tatăl meu, mama soţului meu, restul familiei, mare parte dintre prietenii noştri sunt aici şi venim cu mare drag să-i revedem”.

Întrebări şi răspunsuri:

Cum este departe de familie, de locurile natale, de Judeţul Dâmboviţa?


Am rămas cu nostalgia locurilor unde am copilărit, Corbii Mari sau unde am petrecut mare parte din viaţă, la Târgovişte. Mi se face dor de “acasă”, de cei dragi pe care i-am lăsat aici şi încerc să vin cât mai des. Simţim lipsa gustului mâncării româneşti, dar şi a tradiţiilor pe care le avem de Crăciun sau de Paşte.

Care e impresia romanilor cand ajung la PE? 


Cei mai mulţi sunt impresionaţi de cum arată clădirile dar şi de felul în care sunt trataţi. Întrebările adresate în timpul conferinţelor sunt foarte diverse, în funcţie de grup. Unii vor să ştie ce rol are Parlamentul în elaborarea legislaţiei, ce fac concret deputaţii români, cum pot aceşti deputaţi să-i ajute pe cetăţeni, altii vor să ştie ce salariu are un deputat, cum se votează etc.

Ce-i place?

Belgienii sunt foarte toleranţi şi sufletişti, iar Bruxelles este un oraş cosmopolit, unde la orice pas poţi auzi o altă limbă. Am cunoscut belgieni care vorbesc româneşte foarte bine şi care ne sunt adevaraţi prieteni, de ani de zile sprijinind diferite proiecte artistice sau comunităţi locale din ţara noastră.

Ce nu-i place?

Că unii români ne strică imaginea peste hotare. De multe ori, românii ca imigranţi, sunt priviţi cu oarecare “repulsie” în capitala Europei. Cunosc mulţi români care lucrează în Belgia şi care sunt foarte bine integraţi şi respectaţi. Dar ca peste tot în lume, sunt oameni şi oameni.  Totul depinde de experienta pe care celalalt a avut-o cu un român – dacă e vorba de o experienţă neplacută, atunci nu vor avea o opinie pozitivă.

Profil:
Nume: Mariana Cosac
Localitatea: Corbii Mari
Data naşterii: 3 februarie 1965
Studii: Facultatea de chimie, Institutul Politehnic Bucureşti (1987), Master în Politici Publice, Universitatea Bucureşti (2002), Doctorand Universitatea Bucureşti
Familie: căsătorită, 2 copii – Arina (18 ani, eleva ultimul an Şcoala Europeană Bruxelles) şi Răzvan (22 ani, student Geologie, Manchester, UK)

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite