Marian Neagu scoate opere de artă cu ajutorul aparatului de pirogravat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Neagu
Marian Neagu

În acest moment lucrează doar pe comandă sau pentru prieteni, fără să fie renumerat pentru munca depusă.

S-a apucat de pirogravat acum trei ani, din dorinţa de o mai omorî timpul, iar acum are acasă un atelier în toată regula în care îşi ţine toate uneltele dar şi lemnul pe care îl transformă în opere de artă. „M-am apucat de acest hobby acum trei ani, când am început practic să cumpăr scule sau chiar să mi le confecţionez singur. Acum am reuşit să să realizez un atelier serios unde îmi desfăşor activitatea zi de zi. Pur şi simplu de mic eram pasionat să fac ceva, să nu stau degeaba şi să iasă ceva din mâna mea”, spune Marian Neagu.

Îşi pune de fiecare dată ideile în practică şi din mâna sa ies şevalete, icoane, casete pentru bijuterii şi multe altele. „Eu fac pirogravură pe lemn, mici obiecte din lemn, casete de bijuterii, cruci pentru troiţe, obiecte de artizanat. Dar pot spune că nu sunt doar obiecte de artizanat româneşti. Sunt doar nişte idei ale mele pe care le pun în practică. Pot spune însă că nu sunt doar obiecte de artizanat, sunt mai multe idei ale mele pe care le pun în practică„ adaugă acesta.

În opinia sa, lemnul poate fi modelat mult mai uşor decât fierul şi se pot face lucruri foarte frumoase cu puţin talent. „Lemnul m-a atras din mai multe privinţe. Este cald, poate fi modelat uşor şi exprimă multe lucruri lemnul.  Se pot face multe lucruri frumoase din el, de colecţie. Eu asta fac în momentul de faţă, produse de colecţie. Nu fac produse de serie şi nici nu-mi place pentru că devine ceva banal”, este de părere artistul.

Se gândeşte să producă artă pe bandă rulantă

Cum fiecare lucru are valoarea sa, Marian Neagu se gândeşte să înceapă o mică afacere. „Până acum am lucrat doar pentru hobby-ul meu, să pierd timpul. Am lucrat doar pentru mine, am făcut multe cadouri la cunoscuţi, la rude. Am început însă să mă gândesc serios să încep să produc şi pentru vânzare. Dorinţă este, numai că să vedem ce va fi. Deocamdată mă împiedică legislaţia. Trebuie să am nişte studii ca să îmi pot face o afacere. O societate comercială nu am cum să îmi înfiinţez iar ca persoană fizică trebuie să am studii în domeniu. Eu nu am studii aşa că voi vedea ce pot să fac. Sincer nu pot să spun un preţ acum pentru că nu m-am gândit. Dacă nu am vrut să vând până acum nu am studiat piaţa şi habar nu am cu cât aş putea să vând”, declară Marian.

Acum mulţi ani, aparatul de pirogravat era folosit chiar şi de elevii de gimnaziu la orele de lucru manual. „Până în 89 se făcea aşa ceva şi la şcoala primară. Se făceau lucruri bune atunci în şcoli. Păcat că au pierit pentru toate aceste activităţi scoteau tot ce e mai bun din copii. Eu acum am făcut şi pe comandă. Am făcut portrete pirogravate. Dacă ştiu că omul are o pasiune anume, îi fac ceva legat de pasiunea respectivă” spune mâhnit Marian Neagu.

Întrebări şi răspunsuri:
Copiii vă calcă pe urme?

Nu prea. Doar cel mic văd că mai stă pe lângă mine atunci când lucrez şi din câte îmi dau eu seama, îi place. Cel mare nu prea are de-a face cu asta. El este cu calculatoarele, cu vorbitul pe messenger cu alte alea.

Cum funcţionează acest aparat?
"Este un aparat simplu, rudimentar chiar. Este o bucăţică de fier care se încălzeşte fiind alimentat la curent. Practic lemnul se arde, mai mult sau mai puţin pentru a da culoare".

Ce-i place?
Îmi place muntele extrem de mult, îmi place echipa Dinamo, îmi place Michael Jackson şi familia. De asemenea, ador viaţa la ţară pentru că te deconectează total.

Ce nu-i place?
"Nu-mi plac aglomeraţia din oraş, praful, zgomotul. Vreau să fiu liniştit, să nu mă grăbesc, să pot să fiu liber să mai şi gândesc".
Profil:
Nume:  Marian Neagu
Născut la 9 iunie 1978
Localitatea: Târgovişte
Studii: Şcoala Profesională Auto, Câmpulung
Familie: căsătorit, doi copii, Luca (3 ani), Andrei (19 ani)

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite