Maria Nica este „mama” Ansamblului Folcloric Brâuleţul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Nica este „mama” Ansamblului Folcloric Brâuleţul
Maria Nica este „mama” Ansamblului Folcloric Brâuleţul

Învăţătoarea îi deprinde pe elevi, încă de la clasa întâi, cu dansurile populare munteneşti.

A crescut cu muzica şi dansul popular. La Pucheni, comuna natală, oamenii obişnuiau să iasă în fiecare duminică la horă, în centrul satului. Erau zile frumoase, calde, prieteneşti, curat româneşti. „Eu, care urmam cursurile liceului, la Câmpulung, nu prea aveam timp de horă. Mergeam mai rar. Se duceau în special fetele de măritiş”, îşi aminteşte Maria Nica. Şi, totuşi, nu s-a despărţit niciodată de folclor. L-a păstrat în sânge, în suflet. L-a cultivat.

Învăţătoare fiind, a urmat cursuri de dansuri populare la Centrul Judeţean de Creaţie Dâmboviţa, cu instructorul-coregraf Gheorghe Văduva. Încet-încet, deprinzând toate tainele jocului popular, Maria Nica şi-a format propriile trupe de dansatori. Juca şi ea, alături de ei.

„Eram învăţătoare la Valea Lungă Cricov. Sunt peste 30 de ani de atunci. Reuşisem acolo, unde nu fusese o tradiţie pentru dansul popular, să ajungem în finalele concursurilor judeţene să ne batem cu cei de la munte. La un moment dat, eram numai instructori de la Pucheni”, spune învăţătoarea.

30 de ani de muncă în slujba folclorului

Doamna Măndica, ajunsă acum în prag de pensionare, a pierdut numărul generaţiilor de elevi pe care i-a învăţat ritmurile dansului popular românesc. „Încep cu ei de la clasa întâi. Copilul trebuie să aibe ureche muzicală, fiindcă trebuie să asculte melodia şi să intre în ritmul dansului. Apoi, învăţăm paşii numărând. Este foarte greu cu cei mici, pentru că ei aproape că nu ştiu care e stânga şi dreapta. Reuşim până la urmă. Mulţi specialişti, când ajung copiii la concurs, sunt uimiţi că am putut să realizez o echipă de dansatori din aceeaşi clasă. În general, se face selecţie într-o şcoală”, afirmă Maria Nica.

Repetiţiile se consumă după orele de curs, în incinta instituţiei de învăţământ sau la Căminul Cultural Dragomireşti. „Copiii vin cu plăcere. Iubesc dansul. Nu am eu atâta timp cât ar vrea ei să dansăm. Niciodată nu lucrez mai mult de două ore într-o zi, cu pauză între ele, fiindcă este obositor pentru ei”, spune Maria Nica.

Demn de reţinut este că micii dansatori iniţiaţi de doamna Măndica ajung să aprofundeze în cadrul formaţiilor care activează pe lângă Căminul Cultural Dragomireşti. În 1997, au fondat renumitul Ansamblu Folcloric Brâuleţul, care a reprezentat Dâmboviţa şi România la numeroase concursuri internaţionale de folcor. Este şi motivul pentru care Maria Nica este cunoscută în judeţ drept „mama” Ansamblului Folcloric Brâuleţul.

Ce îi place:
Îmi place să citesc, deşi recunosc nu mai am mult timp la dispoziţie. Îmi place muzica, în special folclorul. Mă binedispune instantaneu. Pentru mine, muzica populară este ca un medicament pentru suflet. Îmi place să fac pe mai departe dansuri cu copiii, deşi sunt aproape de pensionare.

Ce nu îi place:
Nu îmi place unde am ajuns, ca societate. Parcă totul este în dezordine. Parcă oamenii nu mai au respect pentru semeni, pentru bătrâni.

Profil:
Nume: Maria Nica
Născută: 1 mai 1953, Pucheni - Dâmboviţa
Studii: Liceul pedagogic din Câmpulung
Familie: Căsătorită, doi băieţi: Ionuţ-Bogdan şi Daniel

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite