PORTRET Maria Coman a schimbat cifrele cu şevaletul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgovişteanca a lucrat o viaţă în domeniul contabilităţii, iar acum impresionează cu talentul său artistic. Pictează şi creează decoraţiuni interioare fascinante.

Pictează de la sfârşitul anului 2009. A fost mâna destinului care a lucrat în favoarea sa, ne mărturiseşte Maria Coman. "Am mers în centrul oraşului, să pun ramă unui tablou. Am observat că băiatul respectiv avea foarte multe picturi şi l-am întrebat dacă urmează vreo şcoală în domeniu sau sunt ale clienţilor. Mi-a zis că este elevul cunoscutului artist plastic Mihai Şerbănescu, la Şcoala Populară de Artă, şi s-a oferit să mă ajute să mă înscriu şi eu la cursuri”.

Şi, astfel, a păşit Maria Coman pe tărâmul picturii. Era un vis mai vechi de-al său, dar pe care îl pierduse în cotloanele sufletului. „În clasa a VIII-a, am luat premiul doi la un concurs naţional de desen în acuarelă. Profesoara mi-a spus atunci că asta este calea pe care trebuie să merg, nicidecum alta. Părinţii nu au vrut să audă de aşa ceva. Eu aş fi dorit să urmez un liceu de arte, dar a primat decizia lor, care au ales să mă trimită la Liceul Economic. Vroiau să am o meserie sigură. Atunci s-a rupt legătura mea cu arta”, îşi aminteşte Maria Coman.

Lucrează decoraţiuni interioare


Soarta a purtat-o pe Maria Coman în Italia. A căutat, ca toţi românii, un câştig mai bun. Acolo, în patria lui Michelangelo şi Da Vinci, şi-a regăsit pasiunea pentru frumos, pentru migală şi măiestrie.

„Eram în spital cu doamna de care aveam grijă. Am văzut într-un salon vecin o femeie care picta pe sticlă. M-a impresionat. Am fost convinsă că pot să fac şi eu aşa ceva. Ba, chiar îmi doream să învăţ tainele acestei arte”, povesteşte Maria Coman.

Rapid, cu ajutorul familiei unde lucra, s-a înscris la cursuri, la Şcoala de Artă Athena din Torino. A studiat aici timp de trei ani. Toate piesele de decor lucrate le-a luat acasă, în România. Simţea că fac parte din existenţa ei.

În toamna lui 2008, la Romexpo Bucureşti a organizat o expoziţie. A fost surprinsă de faptul că lucrările sale au plăcut publicului. Abia atunci, copleşită de emoţii, a acceptat să le înstrăineze.

Peste o lună, vernisează prima expoziţie personală


„Am zis că este bine să se bucure şi alţii. Mai mult, am pus bazele unui atelier de creaţie, pe modelul din Italia. Din păcate, a venit criza şi am fost nevoită să întrerup această activitate”, spune Maria Coman.

Acum, lucrează acasă, la Mănăstirea Dealu. Este absorbită de pictură, în special. Petrece tot timpul liber în faţa şevaletului. Natura statică, pastelul, pictura abstractă sunt punctele sale tari.  „Nu mă gândesc niciodată ce să pun pe pânză. Îmi opresc ochii pe câte un obiect şi atât. Depinde cum îl văd eu la un moment dat. Cum pică lumina... Nu am făcut niciodată o lucrare dacă nu mi-a plăcut subiectul”, mărturiseşte artista.

După numai şase luni de efort şi pasiune puse în slujba luminii şi umbrelor, în vara lui 2010, Maria Coman a mers în Tabăra de Creaţie de la Scărişoara. Apoi, a participat la expoziţia tematică organizată de Asociaţia Artiştilor Plastici, iar peste o lună, va vernisa la Cercul Militar din Bucureşti prima expoziţie personală de pictură.

Întrebări şi răspunsuri:

Cum aţi gândit „Atelierul Zânelor”?
Mi-am dorit să aduc la Târgovişte exact ceea ce am văzut în Italia. „Atelierul Zânelor” trebuia să cuprindă într-un colţ materialele cu care lucrez, aduse din Italia, fiindcă în România nu găseşti aşa ceva. În altul, urma să expun spre vânzare produsele finite. Şi, bineînţeles, la mijloc, exista spaţiul de lucru. Vroiam să merg şi în ţară să fac demonstraţii. Cursanţii ar fi plătit doar materialele pe care le foloseau şi lecţia în sine. Obiectul de decor lucrat fie îl luau acasă, fie îl lăsau la expoziţie pentru a fi vândut.

Cum vi se par românii, sunt iubitori de decoraţiuni?
Da. Vor să le aibe în casă. Însă nu mi s-au părut la fel de receptivi când vine vorba să creeze singuri. Am ajuns însă la concluzia că nu sunt tentaţi din cauza timpului. Suntem prea stresaţi de activităţile de zi cu zi.

Ce îi place:

„Îmi plac animalele. Îmi place să mă plimb în natură. Mi-am creat un paradis verde lângă casă. Îmi plac foarte mult florile vii, adică în grădină sau în ghiveci. Nu vreau să le omor, tăindu-le. Îmi place să pictez şi să fac decoraţiuni. Îmi place să-mi petrec timpul în micuţul meu atelier de lucru”, spune artista.

Ce nu îi place:

„Nu îmi plac laşitatea oamenilor şi minciuna. Nu îmi place că în fiecare zi ne batem joc de ceva. Nu-mi place că se întâmplă exact ceea ce a scris poetul Romulus Vulpescu: «În fiecare zi, ne batem joc/De păsări, de iubire şi de mare/Şi nu băgăm de seamă că, în loc,/Rămâne un deşert de disperare». Sunt versuri care exprimă ceea ce se întâmplă în societate”, afirmă Maria Coman.

Profil:

Născută: 4 aprilie 1955, Deva
Studii: Liceul Economic Târgovişte
Familie: Căsătorită, doi copii: Ana-Maria şi Nicolae-Adrian

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite