Maria Coman şi-a regăsit pasiunea pentru frumos în pictură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pictura i-a schimbat viaţa. Târgovişteanca Maria Coman a reuşit, de la prima sa întâlnire cu publicul şi critica de specialitate, să surpindă prin viziune, forţă, talent şi tenacitate.

„Aşa cum Dumnezeu pune în fiecare plantă a pământului să dea rod la timp diferit, probabil că şi la oameni Dumnezeu pune în fondul lor spiritual să rodească la timp diferit. Ani de zile, doamna Maria Coman a stat cu trăirea, cu gândul şi cu sensibilitatea la partea artistică, până când Dumnezeu a hotărât să pună în valoare talentul domniei sale”, descrie în puţine cuvinte profesorul de arte plastice Mihai Şerbănescu activitatea creatoare a Mariei Coman. De pictură s-a legat din copilărie, însă destinul a purtat-o pe alt drum şi tot destinul a descătuşat-o şi i-a croit calea spre artă.

Îşi doreşte o expoziţie la Târgovişte

Şi-a regăsit pasiunea pentru frumos, pentru migală şi măiestrie în patria lui Michelangelo şi Da Vinci, unde a urmat cursurile Şcolii de Artă Decorativă “Athena” din Torino. „Eram în spital cu doamna de care aveam grijă. Am văzut într-un salon vecin o femeie care picta pe sticlă. M-a impresionat. Am fost convinsă că pot să fac şi eu aşa ceva”, povesteşte Maria Coman.

Toate piesele de decor lucrate în cei trei ani de studiu le-a adus acasă, în România, şi le-a înfăţişat publicului la Romexpo Bucureşti. A fost uimită cât de mult au plăcut şi, cu mare greutate, a acceptat să le înstrăineze. Acum, Maria Coman a trecut decoraţiunile pe locul doi şi se ocupă îndeaproape de pictură. Petrece tot timpul liber în faţa şevaletului. „Nu mă gândesc niciodată ce să pun pe pânză. Îmi opresc ochii pe câte un obiect şi atât. Depinde cum îl văd eu la un moment dat. Nu am făcut niciodată o lucrare dacă nu mi-a plăcut subiectul”, mărturiseşte artista.

Deşi mai are un an până la momentul absolvirii cursurilor de pictură, fiind înscrisă în clasa profesorului Mihai Şerbănescu de la Şcoala Populară de Artă Târgovişte, Maria Coman a avut deja o expoziţie personală şi trei de grup, la Bucureşti, alături de colegii din Asociaţia Artiştilor Plastici din România. Târgovişteanca a reuşit de la prima sa întâlnire cu publicul şi critica de specialitate să surprindă prin viziune, forţă, talent  şi tenacitate, după cum au scris ziarele.

Întrebări şi răspunsuri:
Ce a însemnat 2011 pentru artistul plastic Maria Coman?
A fost un an al debutului şi în acelaşi timp un an plin. În februarie-martie, am avut prima mea expoziţie personală, la Cercul Militar Bucureşti. Au urmat, în aprilie şi iunie, două expoziţii de grup în Parcul Herăstrău, iar vara mi-am petrecut-o în tabere de creaţie. În această toamnă, voi expune din nou. Îmi doresc foarte mult să dezvălui lucrările mele şi publicului din Târgovişte.

Iubesc românii arta?
Da. Sunt pasionaţi de frumos. Îi atrag culoarea, forma, simetria. Am văzut că cei mai mulţi iubesc peisagistica. Probabil are un efect pozitiv asupra lor imaginea surprinsă de artist în lucrarea sa. Îi ajută să scape de stresul cotidian.

Ce îi place:
„Îmi plac animalele. Le-aş lua pe toate acasă. Îmi place să mă plimb în natură. Îmi place să pictez şi să fac decoraţiuni. Îmi place să-mi petrec timpul în micuţul meu atelier de lucru”, spune artista.

Ce nu îi place:
„Nu îmi plac laşitatea oamenilor şi minciuna. Nu îmi place că în fiecare zi ne batem joc de ceva. De păsări, de iubire şi de mare, cum spunea poetul Romulus Vulpescu”, crede Maria Coman.

Profil:
Născută: 4 aprilie 1955, Deva
Studii: Liceul Economic Târgovişte
Familie: Căsătorită, doi copii: Ana-Maria şi Nicolae-Adrian

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite