Marele gravor român Gabriel Popescu, promovat prin biblioteca sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa memorială a gravorului Gabriel Poposcu
Casa memorială a gravorului Gabriel Poposcu

Iniţiativa unei asemenea acţiuni a aparţinut conducerii Complexului Naţional Muzeal “Curtea Domnească” Târgovişte, căreia i s-au alăturat Biblioteca Comunală Vulcana Pandele şi Şcoala cu clasele I – VIII Vulcana Pandele.

Evenimentul a oferit posibilitatea unei celebrări aparte ale marelui gravor Gabriel Popescu, despre care se spune că este părintele gravurii româneşti. Artistul plastic dâmboviţean, născut la Vulcana Pandele, este cel care a consacrat gravura ca ramură artistică independentă.

Construită în 1905, actuala Casă Atelier Gabriel Popescu a fost donată localităţii, ca muzeu, în august 1969 de către avocata Eliza Popescu, nepoata gravorului, împreună cu mobila, biblioteca, obiectele personale aparţinând familiei, documente, cărţi şi gravuri, reuşind astfel să contribuie la reconstituirea atmosferei locuinţei în care s-a născut şi a trăit o vreme gravorul şi desenatorul Gabriel Popescu. Practic, întreaga sa activitate artistică şi pedagogică este cuprinsă şi bine ilustrată prin exponatele din muzeul de la Vulcana Pandele.

Casa Atelier Gabriel Popescu, deschisă vizitatorului în anul 1970, prezintă informaţii asupra vieţii şi activităţii gravorului, prin orânduirea firească a obiectelor personale, a bibliotecii cu cărţi de specialitate şi reviste de artă. S-a realizat, de asemenea, un interior cu atelierul în care lucra Gabriel Popescu, unde se regăsesc ustensilele pe care le folosea şi care ni-l dezvăluie pe gravor minuţios ca un bijutier.

Gabriel Popescu este primul gravor român care foloseşte aproape toate tehnicile gravurii pe metal. Este primul care s-a impus la noi exclusiv în acest domeniu, al gravurii pe metal, şi a fost şi profesor de gravură la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti.

Aţi aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite