Târgovişte: Radio Maneaua face furori în sat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Radio Maneaua face furori în sat
Târgovişte: Radio Maneaua face furori în sat

Cei care au visat să lucreze în radio şi nu au avut niciodată ocazia, şi-au făcut posturile proprii. Cu un calculator, un emiţător şi o antenă, comuna în care locuieşti ascultă la radio muzica şi dedicaţiile tale. DJ Găbiţă şi-a deschis un post de radio pirat cu doar 3.000 de lei.

3.000 de lei. Atât costă să ai propriul tău post de radio cu care să emiţi în FM, 24 din 24, pe raza satului, cătunului sau comunei tale. Tot ce îţi trebuie este un calculator, destul de performant, un emiţător şi o antenă. Căştile, microfonul şi un mixer de voce şi sunet sunt şi ele pe lista de cumpărături ale amatorului de radio. Muzica este ingredientul final.

Transmite ilegal manele

„Bună ziua şi bine v-am găsit la Radio Maneua!“, aşa sună prima intervenţie a lui DJ Găbiţă la radioul din satul său natal. Consătenii îl ascultă şi dau chiar dedicaţii, on-line. „Mă caută lumea. Când e câte un chef, la mine apelează. Ascultă <
DJ Găbiţă a avut ideea să îşi înfiinţeze propriul post de radio în urmă cu un an, când a încercat să se angajeze la un radio din Ploieşti. Nu a fost primit din cauza gusturilor sale muzicale. „Eu am zis că vreau să fac o emisiune de manele, iar directorul de programe mi-a zis că nu şi m-a dat afară. Atunci am zis că o să îmi fac eu radioul meu şi n-o să mai am de explicat nimănui“, povesteşte DJ-ul.

Găbiţă spune că maneaua este încă la mare căutare şi mulţi o cer pentru dedicaţii. „Asta îmi place, asta ascult şi asta dau pe post“, spune DJ-ul.

Pentru ca radioul să meargă bine, DJ-ul de la ţară a investit ceva bani în aparatură. „Am un calculator de vreo 800 de lei. Am cumpărat un emiţător FM cu vreo 500 de lei şi un mixer cu 400. M-au mai costat căştile, microfonul şi antena de pe fereastră şi am ajuns la o sumă de aproape 3.000“, calculează DJ Găbiţă, mândru de realizarea lui.

Radiourile pirat sunt în afara legii

Pentru astfel de radiouri fără licenţă, legea prevede amendă penală între 1.000 şi 5.000 de lei. În ultimele 7 luni, poliţia a închis în Dâmboviţa cinci posturi de radio pirat. Toate erau înfiinţate în mediul rural şi emiteau doar pe raza localităţii de domiciliu.

Ultimul astfel de radio desconspirat de poliţişti avea „studioul“ în comuna Corneşti, iar investiţia făcută de tânărul DJ de acolo ajunsese la 4.000 de lei. „Cei care îşi înfiinţează radiouri pirat sunt tineri, cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani, din mediul rural. Sunt copii care din teribilism se ocupă de aşa ceva şi radiourile sunt preponderent de manele“, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Dâmboviţa, Ioana Preda.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite