TIMP LIBER: Mănăstirea Dealu, un loc care te scapă de stres

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgoviştenii au de asemenea posibilitatea să descopere momente inedite din istoria ţării. La Dealu sunt adăpostite mormântul lui Radu cel Mare şi racla cu capul lui Mihai Viteazul. Sarcofagele din marmură ale acestor voievozi au fost executate de sculptorul român Frederic Storck.

Zăpada s-a aşternut din nou peste oraş, iar frigul parcă vrea să ne ţină închişi în case. Cu toate acestea, după o săptămână în care aţi ostenit pe plan profesional, o ieşire în aer liber şi câteva ore de reculegere într-o mănăstire vă pot scăpa de stres.

Destinaţie la îndemână pentru fiecare târgoviştean, pentru că nu necesită eforturi financiare deosebite, poate fi Mănăstirea Dealu. Un loc încărcat de istorie, tradiţie, linişte, credinţă şi frumos.

În urmă cu mai bine de 500 de ani, meşterii aduşi de domnitorul Radu cel Mare au ridicat pe dealul din nord-vestul Târgoviştei un lăcaş de închinăciune care a rezistat peste veacuri. Biserica nu a fost complet terminată, pictura ei urmând a fi realizată abia peste câţiva ani, în timpul lui Neagoe Basarab (1512-1521).

Mănăstirea a fost jefuită de Gabriel Báthory


În anul 1610, pe când domnul ţării, Radu Şerban (1602-1611), petrecea la Târgovişte, principele ardelean Gabriel Báthory a trecut cu oastea prin pasul Branului şi a pătruns în Ţara Românească, pe care a prădat-o timp de trei luni.

Cum Gabriel Báthory îşi stabilise sediul la Târgovişte, Mănăstirea Dealu a fost printre primele lăcaşuri care au căzut victimă jafului. Starea de distrugere în care ajunsese lăcaşul i-a impresionat pe domnitorii români de mai târziu, care au decis să-i poarte de grijă.

Pronaosul bisericii adăposteşte mormântul lui Radu cel Mare şi racla cu capul lui Mihai Viteazul. Sarcofagele din marmură ale acestor voievozi au fost executate între 1912 şi 1913 de sculptorul român Frederic Storck. De-a lungul timpului, incinta lăcaşului  a servit drept lagăr de prizonieri, depozit de muniţie sau liceu militar. Din 1986, funcţionează ca mănăstire de maici, aparţinând de Arhiepiscopia Târgoviştei.

La Dealu, călugărul sârb Macarie a instalat prima tiparniţă din ţările române, din ale cărei teascuri a ieşit în 1508 prima carte, un Liturghier.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite