Mănăstirea Cota 1000, perla ortodoxă de pe Păduchiosu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lăcaşul sfânt ascunde o poveste impesionantă a unor oameni simpli care s-au sacrificat pentru cinstirea lui Dumnezeu.

Istoria Mănăstirii „Înălţarea Domnului”, situată la Cota 1000, nu este una adâncă. Piatra de temelie a aşezământului monahal dintre codrii de pe Păduchiosu, la 400 de metri de DN 71, Târgovişte-Sinaia, a fost pusă în 1994. Ctitori - câţiva proprietari de pământuri din Moroeni. Angela Cojocaru, o femeie credincioasă din sat, a avut un vis, care se tot repeta. Primea mesajul că acolo, pe Păduchiosu, în locul unde exista, cu sute de ani în urmă, un schit ce fusese ars de turci, e musai să se construiască o mănăstire care să poarte şi hramul Sfântului Ioan Iacob Hozevitul. Visul nu-i dădea pace.

Mănăstirea s-a zidit în urma unui vis
A vorbit despre vedeniile sale cu mai mulţi oameni din sat. Unul dintre ei, Filip Tohăneanu, a crezut cu adevărat că este un semn de la Dumnezeu şi s-a alăturat femeii în truda de a construi în munţi, aproape de graniţa dintre Dâmboviţa şi Prahova, o casă a lui Dumnezeu. La puţină vreme, Filip Tohoneanu a murit într-un cumplit accident de circulaţie. Locul de odihnă veşnică a ctitorului se găseşte într-o poeniţă din apropierea mănăstirii. Proiectul nu a fost abandonat. Soţia lui Tohăneanu a decis să ducă mai departe crezul bărbatului. Între timp, la Cota 1000, s-a format şi o comunitate de călugări. Nu a fost uşor pentru nimeni. S-a trudit mult, dar eforturile au fost încununate de izbândă. Acum, Mănăstirea cu Hramurile „Înălţarea Domnului” şi „Ioan Iacob Hozevitul” de la Cota 1000 este una dintre cele mai vizitate aşezăminte monahale din Dâmboviţa. Aici vin aproape zilnic pelerini din toată ţara. Celor care sosesc de departe şi vor să petreacă zile în rugăciune li se oferă şi masă, şi condiţii de cazare. Peisajul este de-a dreptul sublim. Trecătorii care se abat la Mănăstirea de la Cota 1000 pleacă acasă cu amintiri de neuitat şi cu sfaturi duhovniceşti obţinute de la părintele stareţ, Dobre Melchisedeh sau de la ceilalţi călugări care şi-au făcut ucenicia la schiturile din nordul Moldovei.
Turiştii pot vizita şi alte aşezăminte monahale din zonă: Mănăstirea Sinaia, aflată la 10 km, Mănăstirea ortodoxă de stil vechi “Ioan Iacob Hozevitul” din Moroeni, la 7 km de Cota 1000, sau, dacă au chef de drumeţie, pot porni peste munte către Mănăstirea Peştera, pe un traseu de circa şase ore, dar printr-un decor feeric.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite