MÂINE: Târgoviştenii sunt aşteptaţi la „Paştele Cailor”!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manifestările încep la ora 11:00, la Căminul Cultural din Sârbi, şi se finalizează după-amiaza târziu. Bulgarii din Cartierul Matei Basarab marchează cu cântec, joc, concursuri şi voie bună începutul unui nou an agricol. La eveniment sunt invitaţi să participe toţi târgoviştenii, indiferent de etnie.

Târgoviştenii care nu dispun de bani să plece în excursii în afara oraşului sau pur şi simplu vor să afle câteva dintre tradiţiile locului pot petrece într-un mod plăcut o zi de sâmbătă în cadrul comunităţii de bulgari, care sărbătoreşte „Tudoriţa” sau „Paştele Cailor”.

Este o zi a comuniunii perfecte între om şi animalul care-l ajută în gospodărie. Este ziua în care grădinarul bulgar şi calul său, după un obicei străvechi, merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului, pentru a fi sănătoşi.

După slujbă, femeile oferă bărbaţilor „konceto” – pâinică în formă de cal, iar aceştia o împart la rândul lor cu nepreţuitul prieten, pentru a întări, în faţa lui Dumnezeu, legătura dintre ei.

Plăcinta sârbească va fi la mare căutare


„Este o datorie de onoare a noastră de a păstra şi promova această sărbătoare, ca semn al recunoştinţei ce-l merită în egală măsură străbunii noştri şi aceste minunate fiinţe. Suntem ceea ce suntem şi datorită acestui prieten sincer – calul, martor mut al măririlor sau căderilor, al sfinţeniei sau nebuniei, al trecutului şi al prezentului”, spune Ilie Ghergu, preşedintele Asociaţiei Zaedno a bulgarilor din Târgovişte.

Participanţii la „Tudoriţa” se vor putea bucura de un concurs de frumuseţe şi paradă a cailor, dar şi o competiţie de îndemânare în timpul lucrărilor agricole. Premiile vor consta în şele de călărie şi hamuri.

„Am vrut să schimbăm natura acestora, fiindcă dorim să-i atragem pe tinerii din comunitate şi spre activităţile recreeativ-sportive, nu doar spre muncă. Am căutat soluţii şi să-i motivăm să se îmbrace în portul tradiţional. În acest fel, bunicii lor vor simţi apreciere, văzând că zestrea păstrată în ladă are din nou valoare”, precizează Marian Costache, vicepreşedintele Asociaţiei Zaedno.

Ziua se va încheia cu un frumos program artistic cu specific bulgăresc şi plăcintă sârbească.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite