Luptă cu frigul la Grădina Zoologică din Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adăposturile au fost izolate
Adăposturile au fost izolate

Au fost luate măsuri pentru ca animalele să nu fie afectate de temperaturile scăzute. La pavilioane au pornit centralele termice, iar adăposturile au fost izolate de îngrijitori. Pe perioada iernii, animalele au şi un regim alimentar special.

Cu câteva excepţii, animalele suferă şi ele din cauza frigului de afară. Conducerea Grădinii Zoologice din Târgovişte a luat măsurile specifice perioadei de toamnă. „Din punct de vedere al asigurării temperaturilor corespunzătoare, la o serie de pavilioane avem centrale termice, la reptile şi papagali, la primate, la carnivorele mari – hipopotamul pitic, iar la celelate animale avem aeroterme în interiorul adăposturilor. În plus, am izolat adăposturile cu folie, cu baloţi de paie”, explică Mihaela Biculescu, directorul instituţiei.

Cură cu vitamine pe parcursul iernii

Cele mai sensibile la temperaturile scăzute sunt animale exotice. Unele din exemplarele grădinii nu vor putea fi văzute pe perioada iernii. “Porcii spinoşii sunt introduşi într-o cameră încălzită, unde petrec iarna. Nu pot fi vizitaţi pe parcursul iernii, deoarece nu avem construit holul de vizitare pentru iarnă”, adaugă directorul.
Pregătirile pentru iarnă presupun şi mai multă atenţie la regimul alimentar. “Am făcut aprovizionări cu furaje fibroase şi pe tot parcursul iernii ne aprovizionăm cu rădăcinoase, cu fructe şi legume pentru vitaminizarea animalelor”, spune Mihaela Biculescu.
Există însă şi animale pe care nu le deranjează venirea frigului. Este vorba, de exemplu, despre urşi, capre ibex, lame, cerbi carpatini. “În general, animalele noastre nu au suferit de temperaturi extreme, datorită măsurilor pe care le luăm pentru a le asigura confortul, ca fiecare să trăiască la temperatura la care este învăţat”, a mai precizat directorul grădinii.

Mai puţine plimbări cu poneii

Frigul afectează şi activităţile de agrement de la grădină. Aici copiii cu vârste între 3 şi 10 ani pot face plimbări cu poneii în schimbul a 5 lei pentru 10 minute. Însă, din cauza frigului, poneii vor fi scoşi doar la cerere. “Iar la iarnă, dacă va fi zăpadă mare, nu vom mai putea să-i punem în manej”, explică Mihaela Biculescu.
Grădina Zoologică din Târgovişte are 84 de specii de animale, însemnând peste 1000 de exemplare. Eeste cea mai veche din România, creată de Petru Cercel, odată cu mutarea capitalei de la Bucureşti la Târgovişte, în 1583. A fost mutată în actuala locaţie, în Parcul Chindia, în anii 1970-1972.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite