Lucrările de la Curtea Domnească se apropie de final

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În schema de restaurare a monumentelor existente au apărut şi altele noi. Lucrările vor fi finalizate în luna septembrie, iar valoarea totală a investiţiei se ridică la aproape 3,5 milioane de euro.

Lucrările de restaurare a Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” sunt pe ultima sută de metri. În aceste zile se lucrează de zor la porţile de intrare în cetate pentru ca luna viitoare lucrările să fie finalizate şi turiştii să vadă o altă faţă a curţii domneşti. Lucrările au început în aprilie 2008, printr-un proiect PHARE a cărui valoare este de 3.480.508 EURO. „Am urmărit restaurarea unor monumente din cadrul Curţii Domneşti şi reabilitarea complexului în general, pentru a reveni mult mai puternic în circuitul turistic naţional şi internaţional. Cu siguranţă, după finalizarea lucrărilor, numărul turiştilor va creşte considerabil”, a declarat pentru Adevărul de Seară Ovidiu Cîrstian, directorul Complexului Naţional Muzeul Curtea Domnească.

Au apărut monumente noi

Pe lângă restaurarea obiectivelor turistice deja existente în interiorul Curţii Domneşti au apărut şi alte monumente, precum Casa Aramă, şi au fost făcute alei noi, pentru ca turiştii să aibă mai multe de văzut în cadrul unui tur. „Am făcut Casa Aramă, pe care am ridicat-o de la zero. Este o construcţie nouă care păstrează specificul casei realizate cu mulţi ani în urmă, în 1902, la Curtea Domnească. Este o clădire care va adăposti la etaj laboratoare destinate restaurării pieselor de patrimoniu şi la parter vom transfera lucrările de bază de la Muzeul Tiparului, în eventualitatea în care nu vom reuşi să-l cumpărăm de la actualii proprietari”, mai spune Ovidiu Cîrstian.
S-a realizat şi un nou sistem de iluminat, care presupune două faze: un iluminat ambiental şi unul arhitectonic, care să pună mult mai bine în valoare monumentele de la Curtea Domnească.

Beciul lui Mircea cel Bătrân, loc pentru spectacole

Pe lângă lucrările de restaurare a ruinelor palatului Domnesc şi Corpul de Gardă de la intrearea în cetate a fost refăcut. Beciul lui Mircea cel Bătrân va fi folosit pentru spectacole, expoziţii temporare, dar şi workshop-uri. În acest scop i-a fost adăugată o copertină din policarbonat. „Poate Curtea Domnească va avea altă faţă şi vor veni mai mulţi turişti pe aici. Avem un oraş cu o istorie bogată şi ar fi păcat să nu devină un obiectiv turistic la nivel naţional”, spune Valentin Matei, un târgoviştean de 29 de ani.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite