Târgovişte: Lucrările la Curtea Domnească, gata până la sfârşitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrări de amploare se desfăşoară, în prezent, la Curtea Domnească. Acestea sunt programate să se încheie la sfârşitul anului. Investiţia se ridică la aproape 3,5 milioane de euro, în mare parte, fonduri Phare.

Lucrările de reabilitare a Curţii Domneşti au intrat în linie dreaptă. Administratorii spun că până la sfârşitul anului, Curtea Domnească va avea o altă înfăţişare, mult mai aproape de adevărul istoric.

Tineri studenţi la Istorie, îmbrăcaţi în costume de epocă, vor oferi explicaţii vizitatorilor, va fi reconstituit şanţul de apărare al edificiului, exact pe locul unde se afla, iar de o parte şi de alta a acestuia vor fi amenajate alei.

Şanţul făcea parte dintr-un sistem defensiv impresionant şi avea 17 până la 22 de metri lăţime şi 6,5 m adâncime. Acesta asigura apărarea pe partea de Sud, Sud-Est a Curţii Domneşti şi pornea din spatele Turnului Chindia, ajungând până la Biserica Domnească.

Turiştii vor putea beneficia şi de un ghidaj audio modern, cu traducere în căşti, în mai multe limbi. Va fi refăcut gazonul, vor fi instalate bănci şi va fi refăcut sistemul de iluminat, dar şi cel de canalizare.

Totodată, va fi extins şi modernizat grupul sanitar pentru a face faţă unui număr cât mai mare de turişti.

A intrat în reabilitare în aprilie 2008


Lucrările de reabilitare au început în mai, anul trecut, investiţia totală ajungând la 3,480 de milioane de euro, bani proveniţi din fonduri Phare, Consiliul Local şi cel Judeţean contribuind cu 25% din valoarea lucrărilor.

Astfel, au intrat în lucru toate monumentele din cadrul Curţii Domneşti, fără ca accesul turiştilor pe perioada lucrărilor să fie oprit.

“Am considerat că este mai bine să lăsăm turiştii să vadă obiectivele de la Curtea Domnească, pentru ca edificiul să nu iasă din memoria acestora. Apoi, am zis că vor fi interesaţi să vadă şi ei cum se lucrează”, a declarat Ovidiu Cârstina, directorul Complexului Naţional Muzeal “Curtea Domnească”.

Şase obiective în reabilitare

Sunt reabilitate zidul din incinta Curţii Domneşti, Palatul Domnesc din timpul lui Mircea cel Bătrân şi cel din vremea lui Petru Cercel, se lucrează la Biserica Mare Domnească şi a fost refăcută Casa Aramă. De asemenea, au fost reconstruite două încăperi ale Corpului de Gardă.

image



La Biserica Domnească, se realizează o ţesătură în lungul zidului pentru o mai mare rezistenţă şi stabilitate a acestuia, s-a consolidat stratul suport al picturii, a fost îndepărtat acoperişul pentru a fi refăcut şi se lucrează la partea de lemn dinspre altar spre pridvor.

Casa Aramă este o clădire reconstruită din temelii pe locul unde se afla odinioară, dar la dimensiuni mai mari. Din vechea clădire, construită de călugării de la Mănăstirea Dealu în 1802, nu mai rămăseseră decât două ziduri de interior. Casa Aramă este realizată în proporţie de 85%, fiind la stadiul de finisaje.

Totodată, s-au făcut lucrări de reabilitare la ambele palate, zidurile au fost consolidate şi a fost stopată infiltrarea de apă, pentru a se crea un microclimat care să permită expunerea unor piese mai pretenţioase. La intrare, au fost reconstruite cele două încăperi din Corpul de Gardă.

Nu s-au făcut lucrări de amploare din 1968

O reabilitare de amploare a Curţii Domneşti nu a mai avut loc din 1968. Atunci, la inaugurare au fost prezenţi Charles de Gaulle şi Nicolae Ceauşescu. În schimb, lucrări de consolidare au mai fost făcute la unele obiective din interiorul Curţii Domneşti. De exemplu, în 1995 a fost restaurat Turnul Chindiei, iar lucrări de întreţinere au avut loc tot timpul.

Turnul Chindiei reprezintă un adevărat simbol pentru oraş. Realizat în a doua jumătate a secolului al XV-lea, iniţiativa fiind atribuită lui Vlad Ţepeş, a servit ca important element în apărarea Curţii Domneşti. Acesta era folosit pentru observaţii, dar şi ca închisoare domnească sau poartă de acces. Acesta are 27 m înălţime şi 9 m diametru.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite