PORTRET: Lorraine Vasii visează să ajungă creatoare de modă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dragostea pentru artă a încolţit în sufletul adolescentei încă din fragedă copilărie, când desena cu o pasiune uimitoare. Acum urmează cursurile Liceului de Artă „Bălaşa Doamna” din Târgovişte.

Fire modestă, Lorraine ne-a vorbit întâi despre marea ei nerealizare. Nu a reuşit să înveţe limba germană, deşi s-a născut la Essen, a trăit acolo o perioadă de timp, iar acum merge periodic în vacanţă!

Uşor-uşor însă, am reuşit să o determinăm pe Lorraine Vasii să ne dezvăluie pasiunile sale, activităţile extraşcolare în care este implicată şi pentru care a primit numeroase distincţii.

Desenul l-a abordat pe când era foarte mică. Părinţii îi cumpăraseră o tablă, să exerseze scrisul. Lorraine i-a găsit rapid o altă întrebuinţare. Lipea pe ea paginile din cărţi şi din dicţionare care înfăţişau personaje, pentru a le avea ca model şi desena ore în şir.

Le-a cerut părinţilor să o înscrie în clasa întâi la o şcoală de artă, însă aceştia au ales o unitate de învăţământ clasică, promiţându-i în schimb că, dacă pasiunea sa pentru pictură nu va dispărea, o vor transfera la Liceul de Artă „Bălaşa Doamna”, singura instituţie de profil din oraş.

Vrea să studieze design-ul la New York


Anii au trecut, iar pasiunea fetei nu doar că nu a dispărut, dar s-a înrădăcinat definitiv în sufletul său. Aşa se face că, Lorraine Vasii este acum elevă la „Bălaşa Doamna”, la clasa „Modelaj, desen în creion şi pictură”.

„În clasa a XI, când vom face opţiunile, mă voi axa pe design vestimentar. La facultate vreau să merg în acelaşi domeniu. De când mă ştiu, mi-a plăcut să combin hainele, culorile. Creatorul pe care îl apreciez cel mai mult este Alexander McQueen. Mi se pare cel mai inspirat. Din păcate, nu mai este în viaţă”, mărturiseşte Lorraine.

Adolescenta are deja trasat itinerariul profesional, iar părinţii o sprijină necondiţionat.

„Voi urma Facultatea de Design la Braşov, fiindcă mi se pare un oraş frumos, curat şi liniştit, comparativ cu Bucureştiul. După ce îmi definitivez studiile în ţară, voi merge la New York, unde există cea mai cunoscută şcoală de design din lume, pe care au absolvit-o toţi marii creatori de modă. Există filiale şi la Paris sau Milano, însă eu vreau la New York, fiindcă mă descurc foarte bine cu limba engleză. Părinţii sunt lângă mine, mă sprijină din toate punctele de vedere. Sunt dispuşi să facă orice efort pentru ca eu să-mi urmez visul”, spune Lorraine.

2010, anul premiilor


Design-ul vestimentar va fi profesiunea sa, însă, mărturiseşte Lorraine Vasii, fotografia rămâne marea sa pasiune. A câştigat chiar şi un concurs de gen, organizat anul trecut.

„Tema mi s-a părut extrem de interesantă - Fantasticul din mine şi din afara mea. Fotografia cu care m-am înscris la «Art4You» am realizat-o în Germania. Era o fotografie făcută din maşină. A plăcut juriului”, povesteşte Lorraine.

Adolescenta a fost premiată în 2010 şi la un concurs de dans, care s-a ţinut la Bucureşti şi unde s-au reunit tineri din toată ţara. „Am participat cu 11 prieteni. Am prezentat un moment coregrafic pe melodia «Thriller» a lui Michael Jackson. A fost foarte frumos. Ne-am clasat pe locul II pe ţară”, spune Lorraine.

De altfel, eleva a absolvit la Şcoala Populară de Artă din Târgovişte cursurile de balet, aşa că îi este uşor să se descurce cu dansul sportiv, pe care-l practică acum. Lorraine a cochetat şi cu cântecul.

Până în clasa a VI-a a făcut parte din Corul de muzică populară al Şcolii „Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti” din Târgovişte. A renunţat când s-a transferat la Liceul „Bălaşa Doamna”. „Am zis că este mai bine să mă axez pe un singur domeniu şi am ales pictura. Prefer să fac un lucru bine, decât două prost. În timpul liber, continui însă să cânt”, mărturiseşte Lorraine.

Întrebări şi răspunsuri:

Urmează un examen important pentru tine în această vară. Ai emoţii?
Sincer, ştiu că mă voi descurca, orice ar fi. Este ciudat că toţi colegii mei sunt speriaţi. Eu refuz să mă gândesc prea mult la acest examen, ca să nu mă sperii şi eu. Am media generală 9.50 şi mă gândesc că nu am cum să nu fac faţă.

Cum ai ajuns să realizezi grafică de carte?
Bunicul meu aştepta o copertă pentru cartea sa de la o prietenă de-a lui, care însă nu s-a încadrat în termen. Atunci, mi-a cerut să fac eu una. Prima variantă am realizat-o după ideile lui, dar nu i-a plăcut ce a ieşit. Apoi, i-am propus o lucrare după o idee a mea, originală. I-a plăcut. Am lucrat coperta aceea în 20 de minute. Este cumva învăluită în mister. Am vrut să fie ceva colorat, care să atragă. Omul trebuie să se uite şi să fie împins să citească volumul, ca să descifreze coperta.

Ce îi place:

„Îmi place foarte mult limba engleză. Datorez acest lucru unei doamne profesoare care îmi este vecină. Dânsa m-a învăţat tot ceea ce ştiu. Îmi plac muzica şi desenul. Îmi place să fotografiez. Am reuşit să-mi cumpăr un aparat profesional şi acum lucrez din plin”, spune adolescenta.

Ce nu îi place:

„Nu îmi plac oamenii care nu spun în faţă ceea ce au de zis. Nu am nimic împotrivă dacă cineva m-ar comenta, dar să-mi spună direct. Nu îmi place să-mi impună cineva ce trebuie să fac, mai ales când vine vorba despre lucrările mele. Am pretenţia să aştepte să vadă ce am vrut să înfăţişez şi apoi să-şi dea cu părerea”, afirmă Lorraine.

Profil:

Născută: 11 noiembrie 1996, Essen-Germania
Studii: Elevă în clasa a VIII-a la Liceul de Artă „Bălaşa Doamna” Târgovişte
Familie: Un frate mai mare

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite