Târgovişte: Lifturile din oraş sunt vechi de peste 35 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Lifturile din oraş sunt vechi de peste 35 de ani
Târgovişte: Lifturile din oraş sunt vechi de peste 35 de ani

Târgoviştenii de la bloc merg zilnic cu lifturi vechi, chiar şi din 1973. Singura firmă care se ocupă de întreţinerea lifturilor din oraş modernizează şi întreţine ascensoarele, unele dintre ele cu o vârstă chiar şi de 36 de ani. Datorită reparaţiilor dese şi controalelor temeinice, din 1981 şi până acum nimeni nu şi-a mai pierdut viaţa în lift.

SC Asel SRL este singura firmă care se ocupă de întreţinerea celor peste 200 de lifturi ale târgoviştei. Directorul firmei, Vasile Niţu, a declarat pentru „Adevărul de Seară”, că situaţia ascensoarelor din oraş este una bună, chiar dacă acestea sunt depăşite din punct de vedere tehnic. „Avem aproximativ 200 de ascensoare în oraş. Starea lor e destul de bună, chiar dacă sunt vechi şi ar fi trebuit schimbate multe dintre ele. Ne ocupăm de modernizarea lor, la carerea proprietarilor, şi de întreţinere, astfel încât să nu se înregistreze incindente neplăcute”, a declarat directorul.

Cele mai vechi lifturi sunt din anii ‘70

Cele mai vechi ascensoare din blocurile din Târgovişte sunt situatre în microraioanele şase şi nouă. „Ascensoarele cele mai vechi datează din 1973 şi 1974”, a declarat Vasile Niţu, directorul firmei de întreţinere. Tot acesta a declarat că durata maximă de folosire a unui ascensor este situată între 10 şi 17 ani.

Cu toate acestea, lifturile din oraş sunt încă în stare de funcţionare deşi majoritatea depăşesc perioada optimă. „În cazul în care liftul nu mai poate fi folosit fără riscuri pentru pasageri, noi îl vom închide. Până acum însă nu a fost nevoie de o asemenea măsură”, a declarat directorul SC Asel SA.

Un lift nou costă peste 20.000 de euro

Directorul Vasile Niţu a declarat că un nou ascensor va costa asociaţia de proprietari peste 20.000 de euro. Până acum, firma de întreţinere a lifturilor nu a primit nicio cerere de instalare pentru un lift nou.

Oamenii sunt speriaţi de cutiile urcătoare

„Mi-e teamă rău când trebuie să merg cu liftul. Să stau într-o cutie care urcă şi să rămân blocată sau să se ia curentul e unul dintre cele mai groaznice coşmaruri ale mele”, spune Floarea Marin, o bătrână de 69 de ani care stă la etajul trei şi preferă să meargă pe scări în loc să folosească ascensorul.

Alţi locatari de bloc cu lift în posesie spun că ar fi trebuit schimbate de zeci de ani pentru că hârâie şi cârâie de parcă li s-ar rupe cablurile. „Ce încredere să am în liftul ăsta? Face nişte zgomote de zici că se rupe cu tine înăuntru. E drept că firma de întreţinere vine săptămânal să vadă situaţia agregatului şi până acum nu a rămas nimeni blocat, dar e greu să nu ai teamă când ai impresia că vei păţi ceva chiar de la primul pas în lift”, spuen Gabriel Oprea, un tânăr de 29 de ani.

Deşi vechi şi nesigure, lifturile sunt apărate de locatari

Într-unul dintre blocurile din microraionul 6 există unul dintre cele mai vechi ascensoare. Cu toate că e vechi, scârţâie şi e fabricat în 1974, oamenii care locuiesc în bloc sunt foarte ataşaţi de liftul lor. „De ce faceţi poze aici? Ce căutaţi? Lăsaţi-ne liftul în pace!”, ne-a spus unul dintre locuitorii de la parter. Deşi reporterii au încercat să explică faptul că erau curioşi cum funcţionează un lift atât de vechi, locatarii de aici au început să urle. „Lăsaţi-ne liftul în pace! Merge foarte bine aşa cum e şi nu vrem să îl schimbăm! E liftul nostru!”, au strigat mai mulţi în cor.

Un singur accident grav în 28 de ani

Directorul firmei care se ocupă de lifturile din oraş îşi aduce aminte cu greu de ultimul accident legat de lifturi. „Un accident mortal a fost în 1981, în micro 4. Omul a căzut cu liftul din cauza unor defecţiuni. De atunci însă, nu s-au mai înregistrat evenimente grave”, spune Vasile Niţu.

Cu toate acestea, există şi oameni mai puţin norocoşi care rămân blocaţi în lift sau sunt nevoiţi să urce pe scări pentru că ascensorul nu funcţionează. „Mai sunt zile în care liftul rămâne blocat atunci când îl chemi. Atunci...înjuri şi începi să urci pe jos până la etajul 10. Am şi rămas blocat de câteva ori şi nu e deloc plăcut dar am deschis şi închis uşile de câteva ori şi apoi a mers. Cel mai urât a fost când am rămas blocat în lift cu soacră-mea, vreo 10 minute, şi era terminată de frică”, povesteşte Vlad Georgescu, un târgoviştean din microraionul 8.

Lifturile nu sunt aşa periculoase

Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat Bucureşti îi linişteşte pe târgoviştenii cărora le e frică să meargă cu liftul. „Ascensoarele din Târgovişte au fost modernizate de-a lungul timpul, deci nu se poate spune că au rămas în totalitate ca acum 30 de ani, când au fost montate. Singurul lucru vechi la aceste lifturi este sistemul de ridicare, care a rămas acelaşi: pe troliu cu roată mare”, a precizat Mihăiţă Grozescu, şeful biroului Instalaţii de Ridicat, din cadrul ISCIL Bucureşti.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite