Libanezii au îngropat Şcoala Specială Cobia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Complexul de educaţie format din 35 de clădiri care se întindeau pe 11,5 hectare a fost vândut prin licitaţie publică, în 2008, de către Consiliul Judeţean Dâmboviţa. Cumpărătorul a revândut totul după un an, la un preţ de 10 ori mai mare, unei firme din Liban care nu a angajat nici măcar paznici, darămite să investească. Imobilele au fost dărâmate cărămidă cu cărămidă.

VEZI GALERIE FOTO

S-a ales praful şi pulberea de Şcoala Specială de la Cobia! Clasele de studiu pentru copiii cu dizabilităţi, atelierele, dormitoarele, clubul şi blocul alimentar care abia fusese modernizat au devenit amintiri. Sute de copii cu diferite grade de handicap veneau aici pentru a învăţa o meserie. S-a intrat în colaps imediat ce s-a implementat metoda modulelor de tip familial, iar copiii au fost trimişi acasă sau obligaţi să frecventeze şcoli normale. În aceste condiţii, Consiliul Judeţean a scos la vânzare Centrul de la Cobia. Licitaţia a fost adjudecată de firma B&B Business Solutions Investment SRL Bucureşti, care face parte dintr-un holding cu sediul în Liban. Preţul – 18 miliarde de lei vechi, plătiţi în mai multe rate, pentru 35 de clădiri şi 11,5 hectare de teren!

Primăria, neputincioasă în faţa dezastrului


 „Am fost bucuroşi că s-a găsit cineva să cumpere. Se vorbea atunci că şcoala va fi transformată într-un azil de bătrâni la standarde europene”, spune Marin Manda, primarul de la Cobia. Nu a fost să fie. După un an, societatea care a cumpărat întregul patrimoniu al Şcolii Speciale de la Cobia revinde clădirile care începuseră să se degradeze vizibil, unei alte firme, din cadrul aceluiaş holding cu sediul central în Liban, pentru suma de... 177 de miliarde de lei vechi.

image

Toată lumea era convinsă că, gata, se va pune pe picioare o afacere la Cobia, că doar nu dai atâta bănet să laşi totul de izbelişte. Din păcate, nu s-a investit nici măcar un leu. Cele 35 de clădiri au fost devastate de căutătorii de fier vechi. S-au spart zidurile, iar conductele reţelelor de apă şi termoficare au fost dezgropate şi furate. Doar cine nu a vrut nu s-a „înfruptat”!  „A fost jaf la drumul mare, dar nu am avut cu cine să discutăm. Societatea care a cumpărat ne datorează 170 milioane de lei vechi pentru taxe şi impozite locale”, precizează primarul Marin Manda.

Jaf la drumul mare


În acest mod s-a ales praful şi pulberea de aproape 6.000 de metri pătraţi de construcţi. La Cobia, la acest moment, nu mai există nici gardurile împrejmuitoare. Printre ruinele fostei şcoli pasc acum vacile satului. Deşi sunt părtaşi la dezastru, localnicii deplâng soarta fostei Şcoli Speciale. „Erau aici ateliere – de tâmplărie, dulgherie, de zugrăveli, mecanică. Îi învăţau meserie pe copiii care aveau întârziere mintală. Acum, a ajuns ca la Hiroshima. Trebuie traşi la răspundere cei care au permis dezastrul ăsta”, spune Constantin Iordache, de 68 de ani. Aceeaşi părere are şi Constanţa Pantirescu, 57 de ani. „Şcoala era bună. Învăţau copiii ăia amărâţi meserie. Acum s-a furat totul de acolo. De 2 ani se cară continuu”, completează tanti Constanţa.

image

Administraţia locală este neputincioasă. Edilul Marin Manda ne-a declarat că, oricât de mult s-au chinuit funcţionarii din Primărie, tot nu au reuşit să dea de urma proprietarului. Parcă ar fi intrat în pământ. „Păcat de şcoala asta. Erau asigurate cel puţin 50 de locuri de muncă, în special pentru localnici. Nu-i mai punem la socoteală pe profesorii şi educatorii care lucrau aici”, concluzionează primarul.

35 de imobile, dărâmate cu barosul

Libanezii au achiziţionat 35 de clădiri şi 11,5 hectare de teren. Suprafaţa desfăşurată a construcţiilor măsura 5.894 metri pătraţi. Existau la Cobia: opt vile-dormitor; internat; depozite de alimente, cherestea şi echipamente; magazii; ateliere; seră; cantină; spălătorie; anexe gospodăreşti; grupuri sanitare cu duşuri; cabine pentru paznici; dispensar şi, bineînţeles, clădirea principală a şcolii.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite