LECŢIE: Săptămâna meşteşugurilor la Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii din cinci unităţi de învăţământ au descoperit îndeletnicirile care se transmit din tată-n fiu în satul dâmboviţean. În luna aprilie, cercetătorii de la Centrul Judeţean de Cultură vor deschide, la Muzeul de Istorie, o expoziţie de artă populară specifică sărbătorilor de Paşti. Publicul va putea vedea cum îşi gătea ţăranul odăile.

Elevii din patru unităţi de învăţământ din Târgovişte şi cei de la şcoala din comuna Ulmi au luat contact cu lumea satului dâmboviţean, au descoperit meşteşugurile populare, au învăţat despre lucrurile care individualizează poporul român.

Mulţi dintre ei nici nu ştiau că, atât de aproape de oraş, există o sumedenie de lucruri frumoase, de taine păstrate cu grijă şi transmise din generaţie în generaţie. Specialiştii Centrului le-au vorbit copiilor despre îndeletnicirile ţăranului român, despre modul cum a reuşit acesta să depăşească greutăţile existenţiale.

„Până la apariţia produselor industriale, trebuinţele oamenilor privind îmbrăcămintea, încălţămintea, inventarul casnic şi mijloacele de transport au fost împlinite de către meşteşugarii ţărani. Meşterul popular lucra pentru gospodăria ţărănească: ulcioare, căni, străchini, oale, linguri, putineie, furci de tors, tipare de caş ori ştergare, scoarţe, cergi, covoare etc, pentru a servi treburilor casei or infrumuseţării odăilor”, povesteşte cercetător Gabriela Ţopa, coordonatorul proiectului „Satul tradiţional – univers de sine stătător”.

Adevărată lecţie de viaţă


Timp de o săptămână, rând pe rând, elevii celor cinci şcoli implicate în această activitate de cunoaştere şi promovare a valorilor tradiţionale dâmboviţene au vizionat filme documentare realizate în gospodăriile ţărăneşti, au răsfoit albume foto, au pus întrebări şi au aflat lucruri inedite pentru ei.

„Programul desfăşurat aici este special, în sensul că scoate la iveală lucruri pe care, din păcate, deşi suntem dâmboviţeni, nu le cunoaştem. Se petrec pe meleagurile judeţului nostru din vechime, au tradiţie, ne reprezintă, dar sunt necunoscute mai ales copiilor din mediul urban. Avem o elevă olimpică la română căreia lecţiile de la Centrul de Cultură i-au folosit foarte mult în abordarea subiectelor de la olimpiadă”, spune prof. Carmen Năstase, diriginta clasei a VI-a B de la Şcoala „Coresi” Târgovişte.

Au venit să afle cum decurge viaţa în satul dâmboviţean doar elevii care şi-au dorit acest lucru, neexistând niciun fel de condiţionare din partea cadrelor didactice.

„Eu nu am avut bunici la ţară. Am vrut să văd ce este şi dincolo de oraş şi iată-mă aici. După cele aflate, regret că nu am avut posibilitatea să petrec câteva zile de vacanţă într-un sat, să simt viaţa de acolo”, mărturiseşte Diana, o copilă de clasa a V-a.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite