Leagănele groazei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reporterii Adevărul de Seară au trântit la pământ leagănul şi au constatat că este atât de greu încât poate omorî trei adulţi
Reporterii Adevărul de Seară au trântit la pământ leagănul şi au constatat că este atât de greu încât poate omorî trei adulţi

Copilul ucis ieri de un leagăn va fi înmormântat sâmbătă la Valea Voievozilor. Leagănul a fost amplasat de echipele Primăriei oraşului Târgovişte fără a fi însă fixat în pământ. Reprezentanţii primăriei, în loc să dea explicaţii, s-au baricadat în instituţie.

Trupul neînsufleţit al lui Paul, băieţelul în vârstă de numai 6 ani care a murit ieri după ce un leagăn s-a prăbuşit peste el a fost dus astăzi, la ora 11.00, la casa de la ţară a părinţilor din localitatea Valea Voievozilor. Părinţii, rudele şi prietenii vor sta cu trupul neînsufleţit până sâmbătă, când va avea loc înmormântarea.

Paul ieşise ieri după-amiază la joacă împreună cu alţi copii într-un părculeţ din centrul oraşului Târgovişte, în spatele Complexului Muntenia. Tragedia s-a întâmplat în jurul orei 15.00. „Trei copii se dădeau în leagăn. Şi-au făcut vânt prea tare şi din balans s-au răsturnat şi au căzut. Scheletul leagănului s-a răsturnat peste ei. Unul dintre copii a ieşit repede şi am crezut că nu s-a întâmplat nimic, abia după ce a fost ridicat balansoarul mi-am dat seama de nenorocirea care s-a întâmplat. De multe ori mi-am spus că balansoarul acela va omorî pe cineva, se mişca, era pus pe pământ, nu înfipt în pământ”, a spus Tanţa Lăzărescu, o femeie care a asistat la întreaga scenă. Câţiva adolescenţi care se aflau în apropierea parcului au sărit să ridice balansoarul căzut şi au rămas îngroziţi la vederea copilului care zăcea într-o baltă de sânge.

Medicii au încercat să-l resusciteze 30 de minute

Prietenii lui Paul au plecat imediat să-i anunţe de tragedie pe părinţii acestuia, în timp ce alţii au anunţat salvarea. Părinţii, care au venit într-un suflet pentru că locuiesc în apropierea locului de joacă ucigaş, au înlemnit la vederea trupului însângerat. Personalul de pe ambulanţă, care a ajuns în parc în câteva minute, a încercat să resusciteze trupul neînsufleţit al copilului, dar fără succes. „Am găsit copilul în stop cardiorespirator, am încercat să îl resuscităm timp de 30 de minute”, a spus dr Ciprian Ogescu, medicul de pe ambulanţa care a intervenit la locul tragediei.

„Din neglijenţa muncitorilor”

Sute de târgovşiteni şi-au făcut cale până la locul tragediei toată noaptea şi astăzi încă de la primele ore ale dimineţii pentru a aprinde o lumânare în memoria lui Paul. Lângă lumânările aprinse de vecini, de prieteni şi chiar de persoane care nu l-au cunoscut pe copil, se aflau şi maşinuţele cu care acesta se juca, rămase lângă groapa de nisip. „Este incredibil ce s-a întâmplat. Îţi iese copilul la joacă şi nu se mai întoarce, dintr-o neglijenţă a unor muncitori s-a putut întâmpla o astfel de catastrofă. Nu-l cunoşteam pe copil, am văzut la ştiri şi am venit să aprind o candelă la locul în care s-a prăpădit”, a spus Ioan Timofte, unul dintre cei care locuiesc lângă parc.

„Nu-l mai las să se joace în parcul blestemat”

Una dintre femeile care se aflau ieri în parc povesteşte că nepoţelul ei, care se juca ieri cu Paul, este îngrozit de ceea ce s-a întâmplat. „Nepotul meu nu mai poate să stea singur în cameră, este foarte speriat. I-am zis, „Bine că te-a scăpat Dumnezeu şi că eşti teafăr şi că nu ai păţit nimic” încercând să-l liniştesc, iar el m-a întrebat că de ce Dumnezeu nu a avut grijă şi de Paul. Este în stare de şoc, nu mai ştiu ce să îi fac. Nu o să-l mai las niciodată să se joace acolo, în parcul acela blestemat”, a spus Maria Nedelcu. Femeia a mai spus că leagănul era aşezat pur şi simplu pe iarbă, nici măcar pe loc drept, iar denivelările au dus la dezechilibrarea scheletului de lemn. „Ar fi trebuit să fie betonate, nu lăsate aşa, fără niciun suport”, a mai spus Maria Nedelcu.

Celelalte leagăne au fost cimentate abia în urmă cu o săptămână

Reporterii „Adevărul de Seară” au făcut un tur al celorlalte parcuri din oraş în care mai sunt amplasate astfel de leagăne şi au constatat că majoritatea sunt amplasate corespunzător. Acestea sunt bine fixate în pământ, cimentate şi sudate. În parcul Aşchiuţă din micro 9, de exemplu, sunt cinci astfel de leagăne, similare cu cel care l-a omorât pe Paul, dar toate sunt bine prinse în pământ. Nu au fost însă construite în acest fel de la început.

Oameniii din zonă au spus că au mai fost cazuri în care acestea s-au prăbuşit la pământ. Toate cele cinci leagăne au fost sudate în urmă cu o săptămână de angajaţii primăriei Târgovişte la reclamaţia cetăţenilor.  “Nu erau prinse în pământ. Chiar săptămâna trecută unul din ele s-a răsturnat pentru că se dădeau în el nişte băieţi mai mari. Dimineaţa erau mai mereu la pământ. Au venit nişte muncitori şi le-au prins pe toate în ciment”, a declarat Vasile Gheorghe, un târgoviştean cu domiciliul în micro 9. Bărbatul a adăugat că din întâmplare nu s-au mai întâmplat şi alte tragedii şi că leagănele ar fi trebuit să fie fixate din clipa în care au fost amplasate în parc.

“Tehnologia acetor leagăne este fără fixare”

Parcurile au fost amenajate de angajaţii Primăriei Târgovişte. „Leagănele sunt puse de şantierul Primăriei. Am discutat acum cu directorul de la şantier care mi-a spus că tehnologia după care sunt construite aceste leagăne este fără fixare. Normal ar fi trebuit să fie fixate, dar asta este tehnologia după care funcţionează, nu se prind cu nimic", a spus inginerul Dorin Maican, directorul Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Târgovişte. Poliţia aşteaptă rezultatele necropsiei şi a început o anchetă pentru a se stabili vinovatul.

Reprezentanţii Primăriei s-au închis în instituţie

Reprezentanţii primăriei nu au oferit nicio informaţie cu privire la acest caz. „În urma tragicului eveniment, la nivelul Primăriei Târgovişte s-a constituit o comisie de anchetă pentru stabilirea vinovaţilor. Am cerut completarea dosarului de achiziţie al lucrării pentru a verifica cât de sigure sunt aceste leagăne. Cei care vor fi găsiţi vinovaţi vor răspunde pentru ceea ce s-a întâmplat. Transmitem condoleanţe familiei îndoliate”, au fost singurele lucruri pe care le-a declarat Bertha Colea, purtător de cuvânt al Primăriei Târgovişte. La insistenţele reporterilor „Adevărul de Seară”, care cereau să afle cine a amenajat parcul, reprezentanţii primăriei nu au dat niciun răspuns, mai mult decât atât, au blocat accesul în primărie.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite