Laurenţiu Despa a câştigat locul doi la Campionatul Naţional de Wu Shu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laurenţiu Despa
Laurenţiu Despa

La început s-a temut de un eşec, pentru că era prima competiţie la care participa, însă a urcat pe podium, câştigând prima sa medalie.

Practică artele marţiale, specializarea „Wu Shu” de aproximativ doi ani, dar pentru că trebuia să înveţe pentru examenul de Bacalaureat, nu a putut face performanţă. „Făceam doar pentru mine, pentru condiţia mea fizică şi pentru autoapărare. Primul concurs la care am participat este Campionatul Naţional de Wu Shu, care a avut la Bucureşti, în Sala Polivalentă, în perioada 1-3 octombrie”, spune Laurenţiu.

Nu credea că este destul de pregătit

Teama de un eşec, dar şi lipsa de încredere în forţele proprii l-au ţinut departe de ringul de lupă. Singurul său sprijin a fost însă antrenorul său, care l-a motivat în fiecare zi. „Nu am participat la niciun concurs pentru că nu mă simţeam destul de pregătit. La fiecare început există acea teamă peste care trebuie să treci. Nu ştiam cum  e atmosfera la aceste competiţii. Nu eram obişnuit nici cu lupta, cu ringul. N-am mai fost nici măcar să mă uit la vreo competiţie de acest fel. În primul rând îmi era frică să nu plec bătut rău de acolo şi apoi era şiteama de eşec. Astea m-au dat înapoi. Însă, cu ajutorul antrenorului şi după multe luni de pregătire, m-am decis să particip”, mai spune tânărul luptător.

A avut un traseu favorabil


Laurenţiu s-a bucurat de un traseu accesibil în drumul spre finala campionatului naţional. „Primul meci am avut tur liber, al doilea meci am învins la puncte. Pe urmă, în semifinale, adversaul meu s-a accidentat şi astfel am ajuns în finală. Aici m-am întâlnit cu multiplul campion naţional, Petre Adrian. Experienţa sa l-a ajutat să câştige. Avea mai multe meciuri la activ. Dacă aveam o experienţă mai mare aş fi putut să fac un meci mai bun, nu neapărat să îl bat. Nu este greu dar nici uşor”, ne explică acesta.

Încearcă să evite pe cât posibil conflictele stradale şi intervine doar atunci când viaţa îi este pusă în pericol. „Nu am avut parte de conflicte pe stradă. Încerc să le evit pe cât posibil. Cu toate acestea dacă voi fi nevoit, mă voi implica într-un conflict,  dar doar dacă viaţa mea sau a altcuiva este pusă în pericol”, spune luptătorul de Wu Shu.

Este un băiat muncitor şi ascultător, îl laudă antrenorul său care spune despre el că pune în practică tot ce învaţă la sală. „Este ambiţios şi îşi propune să reuşească în tot ceea ce face. Pe viitor aştept mult mai multe de la el pentru că a văzut ce înseamnă să lupte cu un luptător adevărat şi l-am făcut să înţeleagă că nu este chiar atât de greu pe cât pare. Dacă cunoşti tehnicile şi te pregăteşti pentru campionat, când intri în rig şi pui în practică ceea ce ai învăţat, este uşor. E ca la şcoală. Dacă profesorului îi spui lecţia bine, de la un capăt la altul, îţi dă nota maximă”, ne-a spus profesorul  Constantin Rizea.

Întrebări şi răspunsuri:
Care este următorul concurs la care vei participa?

Acum mă antrenez pentru viitoarele campionate cum ar fi Cupa Românie, Campionatul de Light Contact şi cel de Full Contact. Chiar dacă mă antrenez din greu, nu vreau să îmi neglijez studiile pentru că sunt foarte importante pentru mine. Sportul îl fac mai mult de plăcere pentru că de câştigat nu am nimic de câştigat.

Care este programul tău de antrenament?
În fiecare săptămână mă antrenez câte trei zile iar în aceste zile câte două ore petrec la sală. Mă mai duc şi în timpul liber pe stadion şi alerg.

Ce-i place?
„Îmi place să joc fotbal pentru că îmi place mişcarea, îmi place să ies în oraş cu prietenii mei şi  să antrenez pentru competiţii, mai ales că acum am prins gustul victoriei”. 
Ce nu-i place?
„Nu îmi place să gătesc absolut deloc. Nu îmi place să mă trezesc dimineaţa şi nu îmi plac oamenii răi şi invidioşi”.

Profil:
Nume: Laurenţiu Despa
Născut la 15 iulie 1989
Localitatea: Târgovişte
Studii: Facultatea de Ştiinţe Economice, anul trei (Universitatea Valahia din Târgovişte)
Familie: un frate, Iulian, 16 ani

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite