Lapte proaspăt de vacă de la dozator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iniţiativa aparţine unui fermier din Cojasca şi va fi pusă în practică în acest week-end. În ţară, afacerea a demarat în 2009 şi a avut succes încă din prima lună de la montarea automatelor de lapte, care vând şi 300 de litri pe zi

Un fermier din comuna Cojasca s-a hotărât să  investească în automate de distribuit lapte proaspăt. Prima instalaţie de acest gen a fost montată în Piaţa 1 Mai, în cadrul sectorului lactate. Ion Ciobanu este hotărât să mai amplaseze astfel de aparate şi în celelalte spaţii agro-alimentare din municipiu, ba chiar se gândeşte să pătrundă şi pe piaţa din celelalte oraşe ale judeţului. „Am acasă o microfermă zootehnică. Întreţin patru vaci din rasa Bălţata Românească, bună producătoare de lapte. Am zis să încerc o astfel de afacere. În ţările civilizate, automatele de lapte funcţionează din plin. De ce să nu avem şi noi”, spune fermierul.

La dozator, laptele este mai ieftin decât în supermarket

Un litru de lapte la automatul din piaţă se vinde cu 2,5 lei,  dar omul poate să cumpere atât cât îl ţine punga. „Asta mă avantajează cel mai mult, că pot să mă duc să-mi iau lapte de un leu, dacă atâta am în buzunar, că nu e musai să cumpăr un litru. Pe scară la noi, vine cineva şi aduce lapte, dar e musai să iei o sticlă de doi litri. Mai puţin nu dă. Zice că nu e rentabil”, spune tanti Lenuţa, o bătrânică din Micro IX.
Târgoviştenii s-au înghesuit în Piaţa 1 Mai, să vadă... minunea. Oamenii sunt mulţumiţi de iniţiativă. „Este o măsură lăudabilă, nemaipomenită chiar. Mergi dimineaţa şi îţi ei laptele, proaspăt, fără nici un fel de conservanţii. Şi, pe deasupra, este şi rentabil ca preţ. La supermarketurile din oraş, laptele costă mai mult de 2,5 lei, dacă vrei să fie ceva mai gras”, afirmă Sonia Ciuciuc, pensionară. 

Doctorii veterinari aprobă dozatoarele de lapte

Autorităţile sanitar-veterinare din judeţ consideră iniţiativa fermierului din Cojasca a fi una lăudabilă. „Dozatoarele sunt autorizate numai pentru producători, pentru crescătorii de animale. Nu pot fi folosite de simpli comercianţi. Ideea trebuie să ne bucure, mai ales că în toate statele civilizate există asemenea instalaţii care oferă oamenilor lapte prospăt” declară dr. Sandu Tolea, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare Dâmboviţa. 
În ţară, afacerea cu lapte proaspăt de la dozator a prins contur prin 2009. Primul automat de lapte a fost montat în Pantelimon şi vindea cam 300 de litri pe zi. Fiindcă bucureştenii ajunseseră să facă naveta, proprietarul fermei s-a extins şi în pieţele din Capitală.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite