La 100 de ani, cea mai bătrână femeie din Dragomireşti, taie lemne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă ar fi să îşi pună pe hârtie toate întâmplările din ultimii 100 de ani, cu siguranţă ar scrie lejer câteva romane. Ecaterina Damaschin a văzut cum lumea se schimbă în jurul ei şi cum tehnologia ia locul obiceiurilor strămoşeşti. A trecut prin cele două războaie mondiale şi a trăit din plin, ca şi ceilalţi români, evenimentele din «decembrie ’89».

Cei 20 de strănepoţi ai femeii, care au trecut şi ei de mult de vârsta copilăriei, ar asculta-o, cu singuranţă, zile întregi povestind. Mai în glumă, mai în serios, putem spune că Ecaterina Damaschin nu are timp de povestit. Este o femeie dură, căreia toată viaţa i-a plăcut să muncească. De altfel, la vârsta de 100 de ani sparge lemne şi îşi face singură curat în cameră. „Am trăit bine, am mâncat întotdeauna sănătos şi natural, de la noi din curte, dar am avut şi momente grele. Am trecut prin cele două războaie iar soţul meu a stat mai mult plecat de lângă mine. Poţi să ai toţi banii din lume, oricine a avut momente grele.”, îşi aduce aminte bătrâna.

Are cinci copii: Vica, Ion, Ilie, Leana şi Gică, toţi cu vârste cuprinse între 60 şi 78 de ani. Cu regret în suflet spune că unul dintre băieţi i-a murit acum câţiva ani. „Îmi pare rău pentru că trebuia ca ei să mă îngroape pe mine. Dumnezeu cu mila... I-am crescut singură de toţi. Ceilalţi copii sunt foarte mari acum. Fiecare e la casa lui. Şi ei, la rândul lor, au copii şi nepoţi. Am pierdut numărul nepoţilor. Nu mai vorbim de strănepoţi. E neamul mare maică”, ne mărturiseşte tanti Ecaterina.

„Munca te ţine în picioare”

Secretul longevităţii sale este munca. „Nu ştiu să fac alteceva decât să muncesc. Şi acum mă duc în fiecare zi afară şi tai câteva lemne că să mă mai mişc puţin. Băiatul meu îmi spune să stau liniştită pentru că e greu, dar eu nu pot, trebuie să fac ceva. Munca te ţine în picioare”, ne explică aceasta.

Îi este dor de soţul său

Soţul bătrânei a murit în urmă cu 27 de ani însă golul lăsat în suflet ei de dispariţia sa nu a fost umplut nici până astăzi. „Greutăţile pentru mine au început când soţul meu a plecat militar şi m-a lăsat gravidă. Este foarte greu de una singură, chiar dacă mă mai ajută copiii. Îmi e dor de bărbatul meu şi uneori aş vrea să mă duc la el. Numai Dumnezeu m-a ţinut până acum în viaţă. Mă mai duc şi la biserică, aprind lumănări şi mă rog pentru soţul meu”, spune cu lacrimi în ochi femeia.

„Este o mamă dură”


Ecaterina Damaschin nu a ştiu să îşi drăgălăgească în fiecare zi copiii aşa cum fac cele mai multe dintre mame. Chiar ei spun că era o mama exigentă, dar care le dorea întotdeauna binele. „A muncit tot timpul. Ne-a îngrijit bine. Era ea mai exigentă dar ne-a vrut mereu binele. Nu era mama care să iubeasca un copil aşa cum face o mama obişnuită. Ne-a ţinut din scurt. A muncit zeci de ani la colectiv. Şi la vârsta asta îşi sparge singură lemnele. Eu îi spun să stea cuminte pentru că e în vârstă dar nu mă ascultă. Nu poate să stea în casă degeaba. Când am plecat în lume ne-a spus să avem grijă de noi, ca fiecare mamă, să ne ferim de necazuri”, spune Ilie Damaschin, unul dintre copiii săi, care acum are 65 de ani.

De ziua bătrânei, cei patru copii i-au dat bani, pentru că nu îi place să i se ofere cadouri. Ea are o pensie mică, de doar 350 de lei, pentru că toată viaţa a lucrat la colectiv.

Întrebări şi răspunsuri:
Sunteţi la curent cu ce se mai întâmplă prin ţară?

Nu mă mai uit la televizor acum pentru că nu prea mai văd bine şi oricum nu mă mai interesează pe mine ce se mai întâmplă prin ţară. Eu îmi văd de bătrâneţea şi nevoile mele.

Să înţeleg că nu ştiţi cine este preşedintele României în momentul de faţă?
Nu ştiu cine este preşedinte acum şi nici nu mă interesează. Eu îmi aduc aminte doar de Ceauşescu maică şi de cum l-au omorât militarii. Parcă nu trebuia să facă aşa ceva.

Ce-i place?
„Îmi place să munceasc. Asta am făcut mereu şi ştiu cel mai bine. Îmi plăcea şi la colectiv cum era înainte. Mă duceam cu drag la săpat şi cules”.

Ce nu-i place?
„Nu îmi plăce să fiu supărată sau contrazisă. Dacă eu cred că un lucru trebuie făcut, aşa vreau să se întâmple. Copiii îmi spun mereu că sunt dură, dar asta e firea mea”.

Profil:
Nume: Ecaterina Damaschin
Născută la 16 septembrie 1910
Localitatea: Dragomireşti
Studii: Şcoala Primară Dragomireşti

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite