LĂMURIRI Cine şi cum primeşte ajutorul social

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sprijinul financiar al statului este condiţionat de bunurile pe care solicitanţii le deţin în proprietate. Ajutorul social se acordă tuturor familiilor şi persoanelor singure care au venituri sub nivelul celui minim garantat prin lege. Acest sprijin se stabileşte ca diferenţă între venitul minim şi cel realizat.

Cuantumul venitului minim pleacă de la 125 de lei pentru o persoană singură şi poate ajunge la 462 de lei, pentru familia cu cinci membri, urmând să fie majorat cu 31 de lei pentru fiecare altă persoană în plus. Vor primi sprijin financiar de la stat doar cei care prestează lunar ore de muncă în folosul comunităţii. Cererea va fi depusă la primăria de domiciliu şi se soluţionează în 30 de zile de la data înregistrării.

Acte necesare la dosar

Pentru a beneficia de ajutor social este nevoie să completaţi şi o declaraţie pe propria răspundere, la care anexaţi acte doveditoare privind componenţa şi veniturile familiei: acte de identitate, certificat de căsătorie şi/sau de deces (unde este cazul), act doveditor privind proprietatea, certificat de rol fiscal, certificat de venituri eliberat de către Administraţia Financiară, adeverinţă de la Registrul Agricol, adeverinţă de elev în care se specifică dacă beneficiază de alocaţie de stat şi bursă, cu evidenţierea sumei, declaraţie notarială - în cazul în care copiii nu urmează o formă de învăţământ, talon alocaţie de stat pentru copii, talon şomaj, talon şi decizie de pensie sau adeverinţă de salariu. Persoanele inapte de muncă vor prezenta şi o adeverinţă de la medicul de familie în care să se precizeze acest lucru.

Cei care sunt apţi de muncă şi nu au serviciu sunt obligaţi să prezinte lunar o adeverinţă de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din care să reiasă că sunt în evidenţă pentru încadrarea în muncă şi că nu au refuzat nejustificat un loc de muncă oferit sau participarea la un program de pregătire profesională.

Bunuri permise şi nepermise

La stabilirea venitului net lunar al familiei sau persoanei singure se iau în considerare toate veniturile realizate, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, şomaj, obligaţii legale de întreţinere, indemnizaţii, alocaţii şi ajutoare cu caracter permanent, cu excepţia burselor de studiu şi a celor sociale, precum şi a sprijinului financiar prin programul “Bani de liceu”.

Totodată, se iau în calcul bunurile familiei. Ministerul Muncii propune o listă de bunuri considerate de strictă necesitate, precum: locuinţa de domiciliu şi anexele gospodaresti; o maşină de gătit; un frigider şi/sau un congelator ori o combină frigorifică; o maşină de spălat - automată sau neautomată; un aspirator de praf; un televizor; un casetofon; un telefon fix sau un telefon mobil; aparatura şi instalaţia destinată încălzirii locuinţei şi preparării apei calde menajere; un calculator personal; o barcă fără motor; aparatura electrocasnică: mixer, râşniţă de cafea etc; unelte de strictă necesitate gospodăriilor agricole din mediul rural: lopată, sapă, zdrobitor de struguri, aparate manuale de stropit, căruţă, alte utilaje agricole manevrate manual sau cu tracţiune animală.

Bunurile care vă lasă fără ajutor social sunt: aparate de filmat, camere video, combine audio-video, laptop-uri, copiatoare xerox, tablouri şi obiecte de artă, obiecte de cristal şi porţelan de mare valoare, blănuri de valoare mare, autoturisme, autoutilitare, autocamioane de orice fel şi remorci, şalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, rulote, autobuze, microbuze, motociclete, motorete şi scutere, tractor, combină, semănătoare, secerătoare , presă de ulei, moară de cereale, aparat de dărăcit, cazan de fabricat rachiu, maşina de tricotat, război de ţesut, gater, case de vacanţă, piscine, saune  etc.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite