Jumătate din localităţile judeţului, în pericol de desfiinţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se urmăreşte astfel reducerea cheltuielilor administrative şi de personal.51 de comune, oraşele Fieni şi Răcari, dar şi municipiul Moreni riscă să-şi piardă statutul administrativ, urmare unui proiect de lege aflat în dezbaterea Senatului României.

Iniţiativa aparţine senatorului Nicolae Dobra, care susţine că a găsit soluţia pentru scăderea cheltuielilor. Proiectul său poate fi un pilon de bază şi în procesul de regionalizare a ţării. Nicolae Dobra propune desfiinţarea comunelor care au sub 5000 de locuitori, trecerea la statutul de comună a oraşelor cu mai puţin de 10001 locuitori şi revenirea la forma administrativă oraş a tuturor municipiilor care nu au 50000 de locuitori.

Asta în condiţiile în care, în ultimii ani, în judeţ s-a dus o politică agresivă de fărâmiţare a unităţilor teritorial-administrative şi de reînfiinţare a unor comune, precum Râul Alb, Pietrari, Răscăieţi, Raciu, Vlădeni etc. Multe alte asemenea iniţiative nu s-au mai materializat, chiar dacă referenduumurile locale au fost pozitive. Parlamentul actual nu şi-a mai dat acceptul pentru reorganizare. Au căzut la acest test Serdanu, Scheiu, Româneşti.

Opinii diferite printre edili

Primarul oraşului Fieni, Adriean Budoiu, nu consideră proiectul de lege un pericol. În opinia sa, Fieni, care este oraş în plin proces de industrializare, rămâne. „Cu siguranţă, vor fi alipite nouă comunele din jur, care sunt în situaţia de a fi desfiinţate. Va fi un avantaj, întrucât fondurile europene vor putea fi accesate mai uşor de comunităţile mari”, afirmă Adriean Budoiu.

Nici edilul de la Bărbuleţu nu este speriat. Marian Alexe spune că nu a fost de acord cu ruperea comunei în trei unităţi administrativ-teritoriale. „Dacă nu era fărâmiţată, nu mai stăteam acum cu mâna întinsă. Aveam mai mulţi bani la buget, puteam atrage fonduri europene”, crede Marian Alexe.

Primarul oraşului Răcari, Marius Caraveţeanu, consideră proiectul de lege a fi o aberaţie. „Dacă va fi pus în aplicare, va naşte destule probleme. Este greu să te apuci acum să dai peste cap un sistem”, afirmă Marius Caraveţeanu.

Nici edilul de la Poiana, Marian Şerban, nu vede cu ochi buni propunerea senatorului Dobra. Dacă va deveni lege, comuna Poiana ar trebui să fie alipită de Lunguleţu. „Vă daţi seama, în anii ăştia ne-am chinuit să realizăm atâtea - şcoli, grădiniţe, reţele de apă, gaze - şi acum să ne desfiinţeze. Oamenii sunt mulţumiţi că au primăria aproape. La fel, celelalte instituţii. Ce să facă, să meargă pe jos cinci kilometri până la Lunguleţu, după o adeverinţă?”, se întreabă Marian Şerban.

La rândul său, primarul de la Vlădeni, Gheorghe Cristea, nu critică proiectul, dar nici nu îl laudă. Spune doar că localităţile care vor reveni la statul de sat vor avea de pierdut, fiindcă nici atunci nu vor fi bani suficienţi, iar investiţiile vor fi plasate doar în satul de centru, ori după moftul celor care se află la putere.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite