Iustina Babeu este vicecampioană balcanică la radiogoniometrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iustina Babeu
Iustina Babeu

O elevă model, târgovişteanca în vârstă de 18 ani îşi împarte timpul între şcoală şi sport şi excelează pe ambele planuri.

Elevă în clasa a XI-a a Colegiului Naţional "Ienechiţă Văcărescu", Iustina Babeu este o fire activă şi energică, care poate reprezenta un exemplu pentru ceilalţi tineri. De mic copil, târgovişteanca a arătat dăruire faţă de activităţile extraşcolare, astfel că a urmat cursuri de canto şi pian de la o vârstă fragedă. În 2005, a participat la Festivalul "Micul Prinţ" de la Bacău, unde a obţinut locul 1, pentru ca apoi să reprezinte România la faza internaţională de la Chişinău, de unde a venit cu un premiu special. Îi stă în fire să se implice în cât mai multe activităţi, astfel că Iustina a devenit anul trecut membră a ansamblului de dansuri greceşti al comunităţii elene din Târgovişte. Cum îi place să exceleze în tot ceea ce face, târgovişteanca a obţinut în octombrie 2009 locul 1 la Festivalul Naţional de Dansuri Greceşti organizat la Braşov. 

 

A început să practice radiogoniometria la 14 ani

 

Debutul Iustinei în radiogoniometrie s-a produs la 14 ani, pe urmele tatălui său, Pavel Babeu, vicecampion mondial, şi ale fratelui său, Alexandru. Ambiţioasă şi dornică de a face performanţă, târgovişteanca s-a clasat în fiecare an pe locul 2 la Campionatul Naţional şi a obţinut două titluri de vicecampioană balcanică.

"Tatăl meu practică radiogoniometria de la vârsta de 13 ani şi fratele meu de la 6 ani. La sfârşitul clasei a VIII-a am început şi eu să practic acest sport şi i-am acordat o mare atenţie, pentru a face performanţă. Motivul pentru care nu m-am implicat în această activitate mai devreme este că am fost atrasă mai mult de partea muzicală şi artistică", povesteşte cu mândrie Iustina.

Pentru ea radiogoniometria nu este un simplu sport, ci unul esenţial pentru sănătate. "Radiogoniometria este un sport al sănătăţii, al minţii şi al trupului. Este aproape singurul sport care se face în natură. Se poate practica de la cele mai mici vârste până la cele mai înaintate. Necesită o pregătire fizică, una teoretică şi, de asemenea, o pregătire tehnică. Practic, aici sunt combinate două sporturi: partea orientativă, cu busolă şi hartă, şi partea tehnică, care reprezintă lucrul cu aparatele cu care se goniometrează", vorbeşte cu entuziasm vicempioana balcanică.

Iustinei îi place să fie mereu pe primul loc şi, după spusele ei, nu a ştiut să piardă până când s-a implicat în sport. „Eram obişnuită să fiu mereu pe primul loc, nu ştiam să pierd. Radiogoniometria m-a învăţat să pierd şi să ştiu cum să o fac. Mai şi pierzi, pentru că este o concurenţă strânsă”, mărturiseşte adolescenta.

 

Vrea să devină medic

 

Membru voluntar la Crucea Roşie, Iustina Babeu vrea să urmeze Facultatea de Medicină. "Voi face Facultatea de Medicină, de aceea mă pregătesc intens încă de pe acum. Mă voi axa pe două planuri: sportul şi medicina. Această facultate este serioasă şi implică foarte multă muncă şi sacrificii. Ca să excelezi în viaţă trebuie să munceşti, să faci sacrificii şi tot ce faci să fie din pasiune. Trebuie să ştii ce vrei, să depui efort şi să faci tot posibilul să îţi atingi scopurile", spune tânăra târgovişteancă.

            Din punctul ei de vedere, medicina şi sportul au o legătură strânsă. „Îmi place tot ce este sănătos, din acest motiv fac sport. Medicina are legătură cu sportul, având în vedere că ambele se ocupă de sănătate”, a adăugat Iustina.

 

 

Întrebări şi răspunsuri

 

Care este mottoul tău?

„Mă ghidez după mottoul "Să ştii ce vrei, să vrei ce poţi, să poţi ce trebuie". Consider că acest motto este universal valabil pentru tot ce vrei să faci în viaţă.”

 

Cu şcoala cum te descurci?

„Şi la şcoală sunt implicată în numeroase proiecte, anul trecut am fost în Olanda printr-un schimb de elevi. Fac multe sacrificii, uneori dau tezele singură pentru că deplasările la concursurile de radiogoniometrie îmi ocupă destul de mult timp.”

 

Ce-i place:

„Îmi place să cânt şi să dansez, sunt pasiunile mele de când eram mică. Îmi mai place foarte mult să înot, să patinez şi să schiez. Îmi place să am activitate, să mă implic, trebuie să fac ceva extraşcolar tot timpul.”

 

Ce nu-i place:

„Nu îmi plac ipocrizia şi laşitatea. Nu îmi place să pierd vremea stând degeaba, pentru că tot ce fac acum îmi va asigura mai târziu un statut social mult mai înalt decât al celor care acum nu fac nimic.”

 

Profil

Născută. 1 ianuarie 1992.

Studii. Colegiul Naţional „Ienechiţă Văcărescu, Târgovişte, profil Ştiinţe ale Naturii.

Familie. Un frate.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite