VIAŢĂ: Iubeşte Japonia şi nu vrea să se întoarcă la Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Samoilă, care lucrează de 7 ani în Ţara Soarelui Răsare, spune că se simte 90% japonez.Târgovişteanul de 27 de ani este impresionat de tăria şi unitatea de care dau dovadă niponii în aceste vremuri de cumpănă şi crede că, în şase luni, în Japonia nu se vor mai vedea urmele devastatorului cutremur.

Adrian este plecat în Japonia de 7 ani. Totul a fost ca o curiozitate. Un gând de a vedea lumea. Civilizaţia. Şi a rămas acolo. Absorbit de cultura niponă, de felul de a fi al japonezilor. Între timp, Adi s-a căsătorit cu Yuki. Se iubesc. Sunt nedespărţiţi. Adi lucrează într-un bar din Tokyo. Soţia sa, la fel.Marele cutremuri din 11 martie i-a prins în timpul liber.

„Eram în oraş, la masă. Am auzit un vuiet. Imediat, am simţit cum se clatină pământul. Am ieşit afară şi ne-am prins de stâlpul unul semafor. Zgârâie norii se legănau”, povesteşte Adrian.

S-au dus acasă într-un suflet, să vadă dacă nu s-a întâmplat ceva rău. „Mi-a spus băiatul că nici măcar un tablou de pe perete nu s-a desprins la cutremur”, afirmă Cristina Samoilă, mama târgovişteanului stabilit în Japonia.

Aceasta a aflat de la Adi ce s-a întâmplat imediat după producerea seismului.Nici nu ajunsese informaţia pe fluxurile de ştiri.

Se simte mai mult japonez decât român


Zile în şir, Cristina Samoilă a stat în faţa calculatorului şi a televizorului. Când a văzut câte ravagii a făcut valul nimicitor şi pericolul pe care-l reprezintă reactoarele de la centrala nucleară de la Fukushima, l-a rugat pe băiat să-şi ia nevasta şi să vină acasă, la Târgovişte. Adi i-a spus că nu se întoarce, orice ar fi. Se simte japonez. Acest popor îl fascinează.

image

„Mi-a zis pe mess că atâta calm, politeţe şi solidaritate nu există în altă parte a lumii. În Japonia, oamenii îşi văd liniştiţi de treabă. Trec cu tărie peste această nenorocire”, povesteşte Cristina Samoilă.

Adi, ca să o liniştească cât de cât pe mama sa, a decis să meargă în sudul ţării, în oraşul Fukuoka, unde sunt rudele soţiei sale, să fie mai departe de zona radioactivă.

„Avea de gând să se ducă voluntar în zonele sinistrate. Mi-a promis că nu va face acest lucru, dar eu îl cunosc. Nu o să stea pe margine, că este genul care se implică”, spune mama lui Adi.

I-a mai mărturisit băiatul că sunt şi destule interese politice la mijloc. Mulţi nu vor să vadă bine Japonia.„Adi crede că în cel mult şase luni, nu se va mai vedea nicio urmă a dezastrului produs de cutremur şi tzunami. Spune că nouă, românilor, ne-ar trebui o mie de ani şi tot nu am ajunge să acţionăm ca japonezii. La ei în câteva zile s-a refăcut un drum distrus în totalitate. La noi, trec luni, poate chiar ani, şi abia astupăm nişte gropi”, povesteşte Cristina Samoilă.

Femeia trebuia să plece în Japonia. Fusese invitată de nora sa. Acum, şi-a amânat călătoria până când lucrurile vor intra în normal.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite