Istoria românilor a trecut prin filtrul suedez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conferinţă la Centrul "Grigore Gafencu" Târgovişte
Conferinţă la Centrul "Grigore Gafencu" Târgovişte

George Cristea, profesor român stabilit în Suedia, a vorbit astăzi studenţilor Universităţii Valahia Târgovişte despre diferite aspecte ale relaţiilor româno-suedeze de-a lungul timpului. El îi sfătuieşte pe tineri să rămână în ţară şi să încerce să schimbe ceva.

Toţi regii suedezi au fost în România. Este o informaţie mai puţin spre deloc cunoscută. La fel se întâmplă şi în cazul relaţiilor dintre România şi Suedia, care sunt totuşi susţinute prin documente. Profesorul George Cristea a susţinut astăzi, 6 decembrie, o conferinţă pe tema „Regi şi diplomaţi suedezi în ţările române”, la Centrul pentru Cercetarea Istoriei relaţiilor Internaţionale şi Studii Culturale „Grigore Gafenco” din cadrul Universităţii Valahia din Târgovişte. El a studiat în Suedia documete ce oferă informaţii preţioase pentru istoria românilor. „Am găsit documente foarte interesante despre Răscoala lui Horea. Erau multe detalii care nu se găseau în istorie. Cronicarii români nu s-au interesat de lucrurile obişnuite, de viaţa oamenilor, dar străinii le-au scos în evidenţă. Avem mărturii care altfel ar fi fost pierdute”, a spus profesorul care semnează cartea „Documente suedeze despre Răscoala lui Horea”, publicată de Academia Română, la Centrul de Studii Transilvane.

Regele şi regina Suediei au participat la aniversarea regelui Mihai

Interesul suedezilor pentru istoria românilor se explică nu numai prin legături de rudenie între conducătorii celor două state, dar şi prin relaţii diplomatice. De amintit este cazul lui Carol al XII-lea, rege din secolul al XVIII-lea, care a condus Suedia din Moldova, unde s-a refugiat. Astfel de evenimente au întreţinut interesul crescut asupra poporului nostru.  „Suedezii s-au preocupat de aspecte din istoria României. Legăturile dintre cele două ţări sunt destul de vechi, iar ei au documente care atestă prezenţa noastră aici şi originea latină a poporului român. Înainte de existenţa principatelor române, 1050-1100, era menţionată prezenţa românilor pe teritoriul ţării”, a mai adăugat George Cristea. Relaţiile regilor Suediei cu cei care au condus România continuă şi în prezent. „Regele şi regina Suediei au participat la aniversarea a 90 de ani a lui Mihai I. Acest lucru nu a fost consemnat nici de presa română, nici de cea suedeză, pentru că a fost o vizita privată”, explică profesorul.

„Când am plecat eu, în ’72, era apăsare şi frică”

Profesorul a subliniat importanţa deschiderii către ţările nord-europene. „Mă bucur că la Târgovişte există iniţiativa de a lega nordul Europei de România. E un lucru bun, pentru că românii nu cunosc cât de interesaţi erau suedezii de legăturile cu Ţările Române”, spune acesta. Românii sunt bine văzuţi în Suedia, conform aprecierii profesorului, iar studenţii noştri, plecaţi cu burse, sunt apreciaţi pentru cunoştinţele şi punctualitatea lor. Acest fapt nu este o încurajare de a emigra, ci una de a merge la cursuri şi a face cercetare în acest stat. Sfatul lui pentru tinerii români este să rămână în ţară şi să încerce să schimbe ceva. „Important este să fiţi perseverenţi în ceea ce faceţi şi să finalizaţi ce aţi început. Ştiu că mulţi tineri pleacă din ţară. Eu îi sfătuiesc să stea aici şi să încerce să facă ceva. Când am plecat eu, în ’72, era apăsare şi frică, pentru că eram controlaţi. Nu e vorba despre statul la cozi. Materialiceşte n-o duceam rău, dar era mare cenzura intelectuală”, îşi aminteşte George Cristea.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite