ÎPS Nifon va oficia slujba dedicată sărbătorii Botezului Domnului, la Mitropolia Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu prilejul sărbătorii Botezului Domnului, vineri, 6 ianuarie 2017, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON va celebra Sfânta Liturghie, la Catedrala din Târgovişte, şi, apoi, în faţa sfântului locaş, slujba Aghiazmei celei Mari.

Cunoscută în limbaj popular sub numele de Boboteaza, sărbătoarea constituie actualizarea liturgică a evenimentului Botezului Domnului, în Râul Iordan din Israel, acum aproape două milenii, de către Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, moment ce marchează începutul activităţii publice a Mântuitorului Iisus Hristos şi prefigurează Sfânta Taină a Botezului.

   

Invităm credincioşii să participe la acest important moment sacramental, începând cu ora 8.30, prilej cu care vor putea primi, la finalul sfintei slujbe, Sfânta Aghiasmă.

Boboteaza sau epifania este sărbătorită la 6 ianuarie de către Biserica ortodoxă şi catolică. Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. În greceşte, cuvântul Bobotează este numit Teofanie sau Epifanie care se traduce prin "Arătarea Domnului", adică a Sfintei Treimi. 

Creştinii occidentali comemorează în primul rând (dar nu numai) vizita magilor la naşterea Pruncului Iisus şi astfel manifestarea fizică a lui Iisus către Neamuri. Ortodocşii comemorează botezul lui Iisus în râul Iordan, văzută ca o manifestare către lume a Fiului lui Dumnezeu (Arătarea Domnului).

Tradiţia 

Biblia îl menţionează pe Ioan Botezătorul, considerat de creştini ca înaintemergătorul lui Iisus Hristos, care ar fi propovăduit venirea acestuia, îndemnând pe iudei la pocăinţă. Îmbrăcămintea pustnicului Ioan era foarte simplă, făcută din blană de cămilă; el purta o cingătoare de piele împrejurul mijlocului şi se hrănea cu lăcuste şi miere sălbatică. Icoanele au păstrat de-a lungul timpului această imagine, înfăţişându-ni-l pe Botezător cu părul şi barba lungi. Considerându-l proroc, locuitorii din Ierusalim şi din întreaga Iudee se strângeau în jurul lui pentru a-i asculta cuvintele şi mai ales pentru a fi botezaţi de el în râul Iordan.

Ioan le cerea, înainte de a-i boteza, să-şi spovedească păcatele şi să se pocăiască, spunându-le că el îi botează doar cu apă, dar „cel ce va veni după el” (în tradiţia creştină: Iisus) îi va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc. Despre „cel ce va veni după el”, Ioan spunea că acela este mult mai mare şi mai puternic decât el.

Evanghelia relatează că şi Iisus a venit din Galileea, pentru a fi botezat de Ioan, care, văzându-l, a spus: „Iată mielul lui Dumnezeu, cel ce spăla păcatul lumii”. Conform acestei relatări, ieşind din apa Iordanului, Iisus ar fi spus „cerurile s-au deschis şi duhul lui Dumnezeu s-a vărsat, coborându-se ca un porumbel şi venind peste el. Şi glas din ceruri zicând : acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit”.

Boboteaza este deci una dintre cele mai importante sărbători ale anului pentru creştini. De obicei, în această perioadă este foarte frig în România, de aceea este des folosită expresia „gerul Bobotezei”.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite