Ionuţ Popescu, rockerul grafician

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La vârsta de 34 de ani, târgovişteanul, autorul a mii de benzi desenate şi caricaturi, se poate mândri cu numeroase premii naţionale şi internaţionale.

Ionuţ ne-a mărturisit că şi-a descoperit pasiunea pentru desen încă de pe vremea când era elev în şcoala generală.”De câte ori prindeam ocazia le desenam colegilor pe tablă diferite scene şi personaje, iar la o şedinţă pe care doamna dirigintă a organizat-o la şcoală părinţii au aflat despre această pasiune a mea”. Din acel moment graficianul şi-a luat hobby-ul în serios şi pentru că în Târgovişte nu exista un liceu de arte imediat după revoluţie, susţinut de părinţi, a plecat să-şi aprofundeze studiile în Bucureşti. „A fost, probabil, o întâmplare fericită din două motive: unul ar fi acela că puteam sa-mi valorific talentul, dar cel mai mare noroc a fost faptul că nu am dat examen de admitere la matematică”, povesteşte, amuzat, târgovişteanul.

Anii de liceu i-au adus apogeul
 
Odată devenit liceean, Ionuţ şi-a conturat şi fructificat talentul prin muncă. Pentru că îşi dorea să devină un artist adevărat, graficianul a început să facă ilustraţii şi coperţi de cărţi pentru copii. Au urmat apoi participările la Saloanele de Bandă Desenată, de unde nu a plecat fără un loc pe podium. “În Timişoara am obţinut Marele Premiu Eurocon, în Constanţa am luat Premiul al II-lea, iar de la Craiova m-am întors acasă cu Premiul I”, îşi aminteşte Ionuţ. Talentat şi silitor, dornic de creaţie şi de afirmare, artistul a participat şi la salonul de bandă desenată din Portugalia, “Almada B.D.”, de unde s-a întors premiat. “Toate premiile sunt valororase în felul lor, pentru că în acest fel îmi este apreciată munca, dar premiul la care ţin cel mai mult este cel de la Timişoara, deoarece preşedintele juriului a fost Jean Giraud aka Moebius, o somitate în domeniu, de la care am primit atunci şi un album şi un desen care poartă semnătura lui”, mărturiseşte tânărul.

De la caricaturist la grafician-designer

Paşii mărunţi dar siguri pe care artistul i-a parcus încercând să-şi valorifice aptitudinile i-au adus o serie de colaborări, care de care mai tentante. După ce timp de câţiva ani a fost caricaturist la numeroase festivaluri din Sziget, Ungaria, Ionuţ a început să realizeze story-board-uri pentru genericele de la Televiziunea Română. “Am reuşit să realizez personaje pentru jocuri pe calculator, am început să creez bannere publicitare, am încercat să fac din toate câte puţin”, a spus târgovişteanul. După ani de muncă şi studiu intens, artistul  a captat atenţia unor firme, care i-au oferit postul de graphic-designer, printre care Kiwee Comunicaţii şi MTS Leasing. Momentan graficianul lucrează în cadrul Media Pro Distribution şi îşi face planuri de viitor în ceea ce priveşte latura artistică a vieţii. “Aş vrea să reuşesc să îmi termin albumul de benzi desenate la care lucrez. Sunt întâmplări din lumea rock-ului, iar personajul principal este rocker-ul obişnuit, cu bune şi rele, cu toate peripeţiile prin care trece al la concerte, dar şi în viaţa de zi cu zi”, a încheiat, într-o notă optimistă, artistul.

Întrebări şi răspunsuri

Ai alte aptitudini în afară de a face ilustraţii şi benzi desenate?

“Da, lucrând pe calculator pot face tot ce înseamnă editare grafică: creaţie, afişe, reviste, machete, packaging. Datorită unor site-uri de specialitate mi-am descoperit şi pasiunea de a face logo-uri pentru diferite firme. Îmi place să mă exprim prin stencil-uri, graffiti, stickere şi tot ce ţine de street art”.

Care este autorul tău preferat în materie de benzi desenate?


“Nu aş putea să spun că în mod special prefer un autor sau altul, dar clar am admiraţie pentru foarte mulţi asemenea autori, care sunt foarte buni. Albumele care nu îmi lipsesc, însă, din bibliotecă, sunt ale autorilor: Enki Bilal, Moebius, Simon Bisley şi Zep”.

Ce-i place

„Îmi place foarte mult să merg la festivaluri de muzică rock. De câţiva ani buni cred că nu am ratat aproape niciunul. Am fost la Wacken, Hellfest, Sziget şi întotdeauna am căutat să-mi găsesc loc în primele rânduri”.

Ce nu-i place:

Sunt destule lucruri care nu îmi plac, dar în primul rând nu îmi place să pierd timpul degeaba. Spre exemplu, mi se pare inutil să stau la muncă opt ore pe zi chiar dacă reuşesc să îmi termin treaba mult mai repede.

Profil:

Născut: 18 iulie 1976, Târgovişte
Studii: Licenţiat al Academiei de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Facultatea de Arte Plastice, secţia Grafică, Bucureşti, iulie 2001
Familie: necăsătorit, are un frate pe nume Valentin

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite